Deficitul bugetar de anul trecut este de 23,8 miliarde lei, reprezentând 4,35% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat pentru 2011 s-a încheiat cu un deficit de 23,8 miliarde lei, respectiv 4,35% din PIB, uşor sub ţinta de 4,4% convenită cu FMI, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, care confirmă informaţiile prezentate de MEDIAFAX la mijlocul lunii ianuarie.

185 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar de anul trecut este de 23,8 miliarde lei, reprezentând 4,35% din PIB

Deficitul bugetar de anul trecut este de 23,8 miliarde lei, reprezentând 4,35% din PIB (Imagine: Shutterstock)

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 181,6 miliarde lei, au fost cu 7,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuele ca pondere în PIB.

La principalele venituri fiscale s-au înregistrat creşteri semnificative faţă de anul precedent, respectiv la TVA, cu 22,1%, impozitul pe venit (6,2%), contribuţii de asigurari sociale (10,8%).

La nivelul administraţiilor locale au crescut atât veniturile din impozite şi taxe pe proprietate, cu 4,7%, cât şi veniturile nefiscale, cu 26,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au urcat în termeni nominali cu 1,5% şi au ajuns la 205,4 miliarde lei.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 47,0% mai mari faţă de anul 2010, şi dobânzi, unde avansul a fost de 22,1 %.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 7,5%, ca urmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la bugetele locale (12,7%), ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.

Sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent au fost cheltuielile de personal (-10,1%), subvenţii (-4,9%) şi asistenţă socială (- 0,9%).

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 37,8 miliarde lei, faţă de 33,7 miliarde lei înregistrate pe anul precedent.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a înregistrat în cursul anului 2011 venituri în sumă de 15 miliarde lei, la care s-au adaugat subvenţii de la bugetul de stat în sumă de 2,2 miliarde lei şi subvenţii din venituri proprii prin bugetul Ministerului Sănătăţii Publice în sumă de 0,6 miliarde lei.

Cheltuielile Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate au fost în sumă de 17,8 miliarde lei, cea mai mare parte reprezentând plăţi pentru produse farmaceutice şi materiale sanitare (6,9 miliarde lei) şi servicii medicale contractate cu spitalele şi alţi furnizori de servicii (9,6 miliarde lei).

Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, convenit cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici