Der Standard: Rezolvarea problemelor de imagine ale Volksbank în România - nici simplă, nici ieftină

Vânzarea operaţiunilor internaţionale ale grupului bancar austriac Österreichische Volksbanken depinde şi de rezolvarea unor probleme de imagine la divizia din România, potrivit ziarului austriac Der Standard, care notează că soluţionarea situaţiei "nu este nici simplă, nici ieftină".

134 afișări
Imaginea articolului Der Standard: Rezolvarea problemelor de imagine ale Volksbank în România - nici simplă, nici ieftină

Der Standard: Rezolvarea problemelor de imagine ale Volksbank în România - nici simplă, nici ieftină (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Volksbank România, înfiinţată în anul 2000, a fost până recent o subsidiară profitabilă a băncii austriece. Însă, odată cu începutul crizei financiare, creşterea rapidă din trecut a adus pierderi determinate de deprecierea activelor. La aceasta a contribuit şi majorarea privizioanelor de risc în urma reglementărilor hotărâte de banca centrală de la Bucureşti, care a dorit să limiteze astfel fluxurile de numerar către băncile mamă din Europa de Vest, notează publicaţia citată.

Tot atunci, relaţia dintre Volksbank România şi şefii de la Viena s-a înrăutăţit.

"Cei de la Bucureşti au cerut în 2009 recunoaşterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, însă şefii de la Viena au decis ca cifra să fie de 34 milioane euro", scrie ziarul austriac, fără a preciza sursele informaţiilor.

Încă din 2008 "s-a aflat" că la câteva dintre cele 250 de sucursale Volksbank România au apărut credite neperformante. Cu ajutorul companiei de consultanţă şi audit KPMG, bancherii de la Bucureşti au început să analizeze aceste credite şi au ajuns la concluzia că soţul unei directoare a aprobat, în calitate de evaluator în bancă, o serie de evaluări exagerate, scrie publicaţia.

"S-a ajuns la demisii, concedieri, dar problemele nu s-au oprit aici", relatează Der Standard.

Doi dintre şefii Volksbank România au fost obligaţi "să işi facă bagajele" în martie 2010, iar sumele pe care trebuie să le primească sunt încă negociate, potrivit ziarului.

"Pe de o parte, au fost făcute acuzaţii împotriva unuia dintre cei doi manageri, legate de un proiect imobiliar privat. Pe de altă parte s-a ajuns la evaluări negative ale BNR privind activitatea Volksbank", notează sursa citată.

Astfel, "se spune" că BNR ar fi susţinut-o pe directoarea concediată, ceea ce a înrăutăţit relaţiile cu banca centrală.

"BNR, sub coordonarea guvernatorului Mugur Isărescu şi a şefului Direcţiei Surpaveghere Nicolae Cinteză, a făcut recomandări foarte dure către Volksbank România, care au fost incluse de bancherii de la Bucureşti în «Proiectul Buchfink» (cinteză în limba germană - n.r.)", scrie Der Standard.

Se pare că oficialii băncii centrale le-ar fi impus celor de la Volksbank România anumiţi head hunteri şi s-ar fi implicat în toate deciziile importante ale băncii, continuă ziarul austriac.

"Iată un extras din Proiectul Buchfink: «Trebuie rezolvată 'problema B.' (este vorba despre directoarea concediată, notează Der Standard), dar asta trebuie agreat mai întâi cu Cinteză. El are autoritatea să ne dea sfaturi cu privire la ocuparea postului din consiliul de supraveghere", se arată în articol, care citeaza o sursă din bancă.

În paralel cu schimbarile din consiliul de supraveghere condus de Friedrich Boschert (directorul general al Volksbank International) şi a conducerii Volksbank România, Österreichische Volksbanken a trimis echipa de audit intern şi a început o anchetă referitoare la fraudă, care însă s-a încheiat fără consecinţe incriminatoare pentru fostul manager.

"Această informaţie se confirmă oficial şi la Viena", precizează Der Standard.

Banca are însă în vedere să îmbunătăţească "atmosfera proastă" printr-un proiect în care va investi 2,5 milioane euro, notează publicaţia de la Viena.

La 16 noiembrie anul trecut, conducerea Volksbank International şi Österreichische Volksbanken a aprobat, la cererea lui Friedrich Boschert, colaborarea cu Intact Media Group (IMG). Prin acest contract, IMG ar trebui să corecteze imaginea publică negativă a băncii "prin mediile sale de comunicare în masă", scrie ziarul austriac.

Contractul se va derula până la sfârşitul anului 2011, iar costurile totale sunt de 2,544 milioane euro, sumă plătibilă în cinci tranşe, din care 500.000 euro au fost deja transferaţi, continuă publicaţia.

"Intact Media Group aparţine familiei lui Dan Voiculescu, politician şi colaborator al fostei Securităţi", conchide Der Standard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici