Din 12,02 miliarde primite până acum din împrumut, 7,1 au mers la BNR, 4,91 la buget

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că din totalul de 12,02 miliarde de euro primite de România de la FMI, UE, Banca Mondială, 7,1 miliarde au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei, iar 4,91 au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.

38 afișări
Imaginea articolului Din 12,02 miliarde primite până acum din împrumut, 7,1 au mers la BNR, 4,91 la buget

Din 12,02 miliarde primite până acum din împrumut, 7,1 au mers la BNR, 4,91 la buget (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cum s-au cheltuit banii cu Fondul? Ştiu că este o întrebare care a fost ridicată şi până acum de la FMI România a primit 9,2 miliarde de euro, de la UE 2,5 miliarde de euro şi de la Banca Mondială 300 de milioane euro. În total 12,02 miliarde euro. Din aceştia, 7,1 miliarde euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei BNR, 4,91 de miliarde euro au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetului de stat pe anul trecut. Deci nu s-a făcut o anumită operaţiune cu ei, pur şi simplu au fost viraţi în trezorerie şi de acolo s-au făcut cheltuieli de funcţionare a instituţiilor statului, s-au făcut salarii, pensii, funcţionarea spitalelor... Banii când intră în buget se depersonalizează, destinaţia lor a fost acoperire de deficit bugetar. Deci bani care s-au cheltuit în executarea bugetului", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că doreşte să facă o clarificare deoarece a văzut abordări de genul "în timp ce se propun măsuri de austeritate, se fac investiţii".

"Aici trebuie văzute lucrurile pe ambele părţi sigur, când este criză nu avem o urgenţă să construim un patinoar, putem să amânăm pentru vremuri mai bune. Dar dacă (...) este cumva un program finanţat cu bani europeni, atunci este păcat să nu faci investiţia chiar dacă şi administraţiile locale au o componentă din bugetul lor. Deci atunci când analizăm că este oportună o investiţie sau alta, trebuie văzut dacă nu cumva este pe proiecte aprobate de Uniunea Europeană, pentru că atunci dacă nu faci investiţia, pierzi banii", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici