Director E.ON: Nu văd semne clare de revenire în industrie, criza în România nu se va încheia în 2011

Industria nu dă semne clare de revenire, iar criza economică şi financiară nu se va încheia în 2011 în România, a declarat, marţi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, la întâlnirea "Meet the CEO" organizată de BUSINESS Magazin.

25 afișări
Imaginea articolului Director E.ON: Nu văd semne clare de revenire în industrie, criza în România nu se va încheia în 2011

Director E.ON: Nu văd semne clare de revenire în industrie, criza în România nu se va încheia în 2011 (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Este nevoie de încurajarea investiţiilor în România. Nu vedem dezvoltări pozitive viitoare, în industrie nu sunt semne de revenire clare. Nu cred că în 2011 criza se va încheia în România, din nefericire", a afirmat Hajdinjak pentru Business Magazin.

El a arătat că atât E.ON România, cât şi piaţa energetică locală vor înregistra creşteri foarte mici anul viitor.

"În 2011 va fi o creştere foarte foarte slabă. Sperăm că economia îşi va reveni măcar în anumite zone, dar piaţa (energetică - n.r.) în general va creşte foarte puţin", a adăugat Hajdinjak.

Directorul E.ON România a precizat că una dintre principalele dificultăţi pentru companie sunt preţurile mici la gaze, care nu permit o recuperare a investiţiilor derulate de subsidira grupului german de utilităţi E.ON în România. Totodată, rămâne de văzut dacă Guvernul va prelungi legea prin care o serie de combinate chimice primesc doar gaze din producţia internă, mai ieftine decât cele importate.

"Din trimestrul al patrulea al anului trecut vindem gazele pe piaţa captivă sub costuri, pentru fiecare metru cub de gaz pierdem bani. (...) Preţurile de acum sunt departe de realitate. Mai întâi trebuie să avem o recuperare corectă a investiţiilor, şi apoi să vorbim cu Guvernul şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei despre un plan de recuperare a pierderilor acumulate de companie. E de văzut cum va fi iarna şi dacă vor fi favorizaţi din nou consumatorii interuptibili (care îşi pot opri producţia atunci când li se cere - n.r.)", a continuat Hajdnijak.

El a mai arătat că E.ON "se luptă" de 3-4 ani să recupereze de la CFR datorii al căror nivel a ajuns la circa 140 milioane de lei, menţionând că această problemă este soluţionată în proporţie de 90%.

"Mediul (economic - n.r.) din România este «special». Nu este uşor de explicat acţionarilor. Acţionarii trebuie să înţeleagă şi să accepte că acest mediu nu e uşor, la fel cum este şi în alte ţări europene. (...) România se schimbă foarte rapid. Dintre ţările civilizate, România este cea mai provocatoare, dar este şi nostimă", a mai spus Hajdinjak.

E.ON România derulează activităţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale şi electricităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici