Directorul Concordia: Marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă

Confederaţia Patronală Concordia consideră că declaraţia premierului Nicolae Ciucă cu privire la cauzele deficitului bugetar generează controverse şi interpretări nedorite, în condiţiile în care marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă şi îşi plătesc taxele.

248 afișări
Imaginea articolului Directorul Concordia: Marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă

Directorul Concordia: Marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă

Premierul a declarat joi, înaintea şedinţei de Guvern că s-a constatat că există un deficit în colectare şi că acest deficit aparţine preponderent marilor contribuabili. Nicolae Ciucă a făcut un apel ca marile companii să-şi plătească datoriile către stat şi în acelaşi timp a cerut instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.

În replică, confederaţia Concordia a anunţat vineri că analizele făcute arată că marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă an de an şi nu există informaţii că în primul trimestru din 2023 lucrurile ar fi stat altfel.

„Pentru majoritatea marilor companii private din România care şi-au plătit şi îşi plătesc mereu taxele la timp această generalizare înseamnă o nemeritată stigmă. Dacă sunt cazuri punctuale ele trebuie transparentizate pentru a fi remediate”, a declarat Directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

El a adăugat că cifrele din trecut arată că în general nu marile companii din mediul privat sunt cele care acumulează obligaţii fiscale restante. Dimpotrivă, bunul mers al finanţelor publice depinde de aceste companii şi de faptul că achită mereu la timp taxele şi impozitele.

„Este neclar dacă avem de a face cu o colectare slabă cauzată de întârzieri la plată sau o supraestimare a veniturilor. Să ne aducem aminte de avertizările Consiliului Fiscal dinaintea adoptării bugetului pe anul acesta. Încă din decembrie anul trecut Consiliul Fiscal considera probabilă încasarea în 2023 a unor venituri cu 11,3 mld de lei mai mici comparativ cu ţintele asumate, reprezentând circa 0,73% din PIB, inclusiv din supraevaluarea unor venituri fiscale, dar nu numai. Iată că vedem această avertizare materializându-se”, a mai spus Radu Burnete.

În plus, patronatele atrag atenţia că România are în continuare o problemă nerezolvată cu evaziunea fiscală şi cu economia neagră, ceea ce reiese din toate analizele Comisiei Europene privind sumele de TVA necolectate din toată Europa unde România este în capul clasamentului.

„În măsura în care datele Guvernului arată că analiza noastră este incorectă suntem deschişi la dialog pentru a înţelege şi corecta, dar şi pentru a reconfirma disciplina fiscală a celor pe care îi reprezentăm”, a încheiat Radu Burnete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici