Dolarul a atins un nou record, peste 4,2 lei, şi a depăşit francul elveţian

Cursul dolarului anunţat de BNR a crescut miercuri cu 7,8 bani, la 4,2059 lei, al şaselea record consecutiv, şi a depăşit francul elveţian, în contextul aprecierii monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a urcat cu doar 0,09 bani, la 4,4444 lei.

505 afișări
Imaginea articolului Dolarul a atins un nou record, peste 4,2 lei, şi a depăşit francul elveţian

Dolarul a atins un nou record, peste 4,2 lei, şi a depăşit francul elveţian (Imagine: Shutterstock)

Marţi, BNR a anunţat un curs de 4,1279 lei pentru dolar şi de 4,4435 lei pentru euro.

Referinţa francului elveţian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.

Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elveţian pe 14 ianuarie, ultima zi înainte ca Banca Elveţiei să elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renunţarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternică şi foarte rapidă a monedei elveţiene, care a depăşit dolarul.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Aproape de ora 13:00, la care BNR anunţă cursul de referinţă, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară locală la 4,4450 lei, faţă de 4,4475 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de marţi.

"Leul a încheiat şedinţa de ieri aproape de 4,4460 lei/euro, o pierdere de aproximativ 0,1%, după ce se mişcase mai devreme spre 4,45 lei/euro. Leul a fost foarte liniştit în ultima perioada şi este mai slab cu doar 0,1% raportat la momentul dinaintea publicării vinerea trecută a datelor foarte bune pentru piaţă muncii din SUA, care au sugerat că o majorare a dobânzii Fed ar putea veni mai devreme. În aceeaşi perioada, zlotul şi forintul s-au depreciat cu 1,1%, respectiv 1,4% raportat la euro. Ne aşteptăm, astfel, că moneda românească să le urmeze pe cele regionale într-o mişcare de depreciere în perioada următoare şi să se îndrepte spre 4,46 lei/euro", se arată într-o notă către analişti şi investitori a economiştilor ING Bank România.

Schimburile au avut loc între un nivel minim de 4,4400 lei/euro şi un maxim de 4,4465 lei/euro.

În regiune, forintul şi zlotul s-au apreciat cu 0,4% faţă de euro, mai puternic decat leul.

Pe pieţele externe dolarul era cotat în urcare cu 1,2% aproape de ora 13:00, la 0,9464 euro. Moneda americană s-a întărit faţă de cele mai multe dintre valutele importante şi a depăşit francul elveţian, aflat în creştere cu 0,5%, la 0,9396 euro.

Euro a coborât miercuri la un nou minim a 12 ani faţă de dolar, păstrând direcţia deprecierii mai accelerate din ultimele zile, după ce Banca Centrală Europeană a lansat luni un program masiv de achiziţii de obligaţiuni.

Moneda europeană se află sub presiune şi din cauza incertitudinilor privind situaţia financiară a Greciei, în timp ce guvernul elen se pregăteşte să reia miercuri discuţiile cu creditorii internaţionali.

De asemenea, datele solide privind piaţa muncii din SUA publicate la sfârşitul săptămânii trecute au sporit speculaţiile din piaţa financiară că Rezerva Federală ar putea începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, susţinând aprecierea dolarului în raport cu alte valute.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,23% - 0,6% pe an, faţă de 0,24% - 0,61% pe an marţi.

Ratele pentru plasamentele săptămânale se află la 0,26% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,25% - 0,69% pe an în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,32% pe an, de la 1,33% pe an marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici