Draghi: Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor

Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor din zona euro care afectează regiunea din decembrie 2009, a declarat vineri, la Davos, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

269 afișări
Imaginea articolului Draghi: Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor

Draghi: Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, dacă se compară situaţia actuală cu cea de acum cinci luni, zona euro se află într-o altă lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.

El a arătat că s-au întâmplat multe lucruri pozitive pe pieţele financiare, băncile au mai mult capital, mai puţine datorii şi "sunt într-o anumită măsură imunizate faţă de caracteristicile perverse ale crizei financiare".

"Dacă vă uitaţi la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici măcar nu se punea o astfel de problemă", a spus Draghi.

Întrebat despre depozitele masive constituite de bănci la BCE după ce instituţia le-a acordat împrumuturi pe termen de trei ani în valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat liniştit.

"Nu poate fi altfel. Banii circulă şi revin la BCE" a spus preşedintele BCE.

În ceea ce priveşte circulaţia acestor bani în economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.

"În primul rând, băncile care s-au împrumutat de la BCE sunt diferite de cele care au făcut depuneri", a arătat Draghi.

El a adăugat că piaţa obligaţiunilor, extrem de tensionată până acum, s-a redeschis într-o anumită măsură, astfel încât sunt anumite dovezi privind intrarea în sistemul financiar a unor miliarde de euro.

Şeful BCE a precizat că este încă prea curând de ştiut dacă împrumuturile date băncilor de către BCE finanţează cu adevărat economia reală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici