Economist german: Statele din zona euro au nevoie de disciplină fiscală, nu de obligaţiuni comune

Statele zonei euro au nevoie de îmbunătăţirea disciplinei fiscale şi a mecanismelor comunitare prin care sunt sancţionate ţările care încalcă regulile bugetare, iar o emisiune comună de obligaţiuni nu este indicată, a declarat Wolfgang Franz, preşedintele consiliului economic al guvernului german.

21 afișări
Imaginea articolului Economist german: Statele din zona euro au nevoie de disciplină fiscală, nu de obligaţiuni comune

Economist german: Statele din zona euro au nevoie de disciplină fiscală, nu de obligaţiuni comune (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"În viitorul previzibil este nerealist să ne aşteptăm la o politică fiscală comună a zonei euro, chiar dacă ar fi foarte importantă pentru succesul uniunii monetare. În schimb, ar trebui făcute eforturi pentru a asigura stabilitatea politicilor fiscale individuale din zona euro, de exemplu crescând probabilitatea impunerii de sancţiuni în cazul ţărilor care încalcă regulile de disciplină bugetară", a spus el într-un interviu.

Consiliul prezidat de Franz, format din cinci persoane, sfătuieşte executivul german în privinţa politicilor economice.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit, luni seara, că, pentru moment, nu este nevoie de majorarea fondurilor mecanismului de 750 de miliarde de euro destinat protejării uniunii monetare.

Propunerea de suplimentare a resurselor programului financiar a fost sprijinită de Fondul Monetar Internaţional, dar a întâmpinat o opoziţie puternică din partea Germaniei.

Ideea obligaţiunilor comune pentru zona euro, susţinută în principal de preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, şi de ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti, a fost respinsă luni de cancelarul german Angela Merkel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici