Elena Udrea: Este nevoie de proiecte pentru ca sudul litoralului să redevină competitiv

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, afirmă că este nevoie de proiecte pentru ca sudul litoralului să devină din nou competitiv şi să atragă cât mai mulţi turişti, propunându-şi pentru început ca această parte a litoralului să se ridice măcar la nivelul anilor '90.

238 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea: Este nevoie de proiecte pentru ca sudul litoralului să redevină competitiv

Elena Udrea: Este nevoie de proiecte pentru ca sudul litoralului să redevină competitiv (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"Cred că cel mai important este că reuşim să facem investiţii care să foloseacă turismului românesc. Din păcate, zona de sud a litoralului şi astăzi este subiect de critici pentru că aici turismul a căzut mult în ultimii 20 de ani. Din păcate, pe sudul litoralului nu am reuşit să ţinem pasul cu ceea ce s-a întâmplat în staţiunea Mamaia şi desigur că standardul nostru este mai ridicat şi decât ceea ce se întâmplă în staţiunea Mamaia. Noi ne-am dori ca turismul românesc de litoral să însemne mult mai mult, iar pe sud cred că avem potenţialul turistic de a dezvolta măcar aşa cum era la nivelul anilor '90. Pentru asta trebuie bani pentru investiţii, dar în acelaşi timp şi proiecte", a afirmat Elena Udrea, joi, la Mangalia.

Ministrul a mai spus că, pe lângă investiţiile în infrastructură, trebuie realizate şi campanii de promovare pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

"Turism fără investiţii nu se poate, investiţii în infratructură şi în promovare. Pe lângă investiţiile în infrastructură, aveţi nevoie de evenimente de promovare, acţiuni de promovare, pentru că orice produs, fie el şi turistic sau şi mai ales turistic, oricât de bun ar fi, dacă nu este cunoscut, dacă nu este vândut corect, sigur că nu atrage doritori de a-l consuma. Încă mai credem în şansa litoralului românesc, credem că litoralul românesc poată se redevină competitiv", a explicat ministrul Turismului.

Udrea a mai spus că s-au depus foarte multe proiecte la MDR în ultima perioadă şi că banii ministerului sunt pe terminate.

"Fondurile europene se dau în ordinea în care se depun proiectele. Deci, un proiect depus şi dacă este proiect bun primeşte finanţare înseamnă că o întârziere poate atrage riscul ca proiectul respectiv chiar bun fiind să nu poată să fie finanţat pentru că şi banii europeni se termină, nu sunt nelimitaţi. În ceea ce priveşte banii de la ministerul nostru, cam sunt pe terminate pentru că toată lumea a înţeles că are oportunitatea de a atrage fonduri europene, mă refer la primării şi consilii judeţene. Toţi au înţeles că au şansa de a atrage fonduri europene pentru proiectele lor şi toată lumea a depus proiecte. Asta e foarte bine, înseamnă că o să avem pe ce cheltui banii. Sigur, rămâne să-i şi cheltuim transparent şi legal ca să nu avem probleme cu Comisia Europeană", a mai menţionat Udrea.

Întrebată care este staţiunea ei preferată, Elena Udrea a răspuns că Neptun şi a precizat că va rămâne un turist loial acestei staţiuni.

După ce a început să viziteze obiectivele proiectului pe care tocmai îl inaugurase, o femeie din mulţime i-a cerut ca pensiile să fie mai mari, iar Elena Udrea s-a oprit în dreptul acesteia şi i-a spus că dacă vor fi cât mai multe proiecte atunci vor fi şi mai mulţi bani la buget. Apoi, Udrea a fost oprită de o altă pensionară, care i-a spus că este drăguţă şi i-a transmis să-i ajute Dumnezeu.

Elena Udrea a participat la inaugurarea obiectivelor realizate prin proiectul Turism Balnear şi de Agrement - Mangalia. În cadrul proiectului a fost amenajat şi ecologizat drumul de legătură dintre staţiunile Saturn şi Venus, au fost amenajate cinci bazine de ape mezotermale sulfuroase şi parcul de distracţii cu o suprafaţă de 1,3 hectare. Amenajarea acestor bazine este un prim pas spre valorificarea potenţialului balnear al zonei care să impună, în perioada următoare, Saturn şi Venus ca staţiuni balneare reprezentative, de interes naţional şi internaţional.

Valoarea totală a proiectului de infrastructură regională este de 4.445.749,00 de euro, fără TVA, din care 3.734.429,16 de euro finanţare nerambursabilă (fonduri Phare şi buget naţional), diferenţa fiind contribuţia beneficiarului local - Consiliul Local Mangalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici