Emilio Botin, preşedintele Santander, a doua cea mai mare bancă din Europa, a murit

Emilio Botin, preşedintele Banco Santander, cel care a transformat banca spaniolă dintr-un jucător regional în a doua cea mai mare instituţie de credit din Europa după valoarea de piaţă, a murit la vârsta de 79 de ani în urma unui atac de cord.

225 afișări
Imaginea articolului Emilio Botin, preşedintele Santander, a doua cea mai mare bancă din Europa, a murit

Emilio Botin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cei 28 de ani în care a ocupat funcţia de preşedinte, Botin a cheltuit peste 70 miliarde de dolari pentru a extinde afacerile Santander pe pieţele internaţionale, informează Bloomberg.

"Moartea lui Botin este o pierdere semnificativă pentru sistemul bancar din Spania. Botin a devenit un simbol al inovaţiei şi progresului, a transformat Banco Santander dintr-un creditor regional într-un jucător global şi a contribuit decisiv la modernizarea sistemului bancar spaniol", a declarat Javier Diaz-Gimenez, profesor al Şcolii de Business IESE.

Botin a preluat conducerea băncii de la tatăl său în 1986 şi a transformat Banco Santander în cea mai mare instituţie financiară din Spania în urma cumpărării Banco Espanol de Credito în 1994 şi a Banco Central Hispano în 1999.

În 1996, Banco Santander a intrat pe pieţele din America Latină, cea mai mare achiziţie în regiune fiind realizată în 2007, când a cumpărat Banco Real din Brazilia pentru 11 miliarde de euro.

Cea mai importantă tranzacţie efectuată de Botin a fost cumpărarea cu 12,5 miliarde de euro a băncii Abbey National în Marea Britanie, datorită căreia Banco Santander a intrat pe piaţa celei de-a doua mari economii europene după Germania.

Conducerea Banco Santander se va întruni în cursul zilei de miercuri pentru a decide cine va fi succesorul lui Botin. Cel mai probabil, în fruntea instituţiei bancare va veni Ana Patricia Botin, una dintre fiicele bancherului spaniol, care în prezent este CEO al filialei din Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici