Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România

Preţul energiei electrice cu livrarea vineri, 25 iunie, a ajuns la 756 de lei/MWh pentru orele de vârf ale serii, acesta fiind cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România, peste preţul de 750 lei înregistrat în septembrie 2019.

2939 afișări
Imaginea articolului Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România

Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România

Preţurile valabile pentru 25 iunie pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) variază între 371 lei/MWh şi 756 de lei/MWh, această valoare fiind valabilă pentru vârful de consum de la ora 21:00.

Preţul mediu de închidere pe PZU este de 534 de lei/MWh, preţ ,care, conform presei de specialitate, este cel mai mare din Europa, cu circa 20 de euro peste preţurile din Germania, Franţa, Spania şi cu 10 euro peste cel din Italia.

În ansamblul pieţei, Piaţa pentru Ziua Următoare are o relevanţă scăzută, în condiţiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul preţului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare şi de transport, astfel că influenţa scumpirilor punctuale de pe OPCOM este mai puţin semnificativă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici