Estimări CFA România: un curs de 5,04 lei/euro pentru orizontul de 12 luni, inflaţie medie de 10%

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează o depreciere a leului faţă de euro în următorul an, prognoza medie fiind un curs de 4,98 lei pentru un euro pentru orizontul de 6 luni şi de 5,04 lei pentru un euro la 12 luni, potrivit Ziarului Financiar.

216 afișări
Imaginea articolului Estimări CFA România: un curs de 5,04 lei/euro pentru orizontul de 12 luni, inflaţie medie de 10%

Ambele valori anticipate înregistrează o corecţie faţă de estimările din luna iulie.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungand la o valoare medie de 10,05%.

În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor analiştilor a scăzut la 5,9%. Evoluţia anticipată, în termeni reali, a PIB a crescut la 4,1%.

„Pe fondul datelor macroeconomice pozitive inregistrate în luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creştere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipaţii de decelerare a economiei în următoarea perioadă. Anticipaţiile inflaţioniste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanţii estimând însă că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut la valoarea de 45,6 puncte. Această situaţie s-a datorat în special creşterii, cu 10,1 puncte, a componentei de anticipaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici