Estul Germaniei continuă să fie sensibil în urma vestului, la 25 de ani de la reunificare

Diferenţele economice dintre estul şi vestul Germaniei continuă să se facă simţite, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în pofida progreselor realizate în fosta RDG, potrivit unui raport guvernamental anual referitor la starea naţiunii reunificate, publicat miercuri.

149 afișări
Imaginea articolului Estul Germaniei continuă să fie sensibil în urma vestului, la 25 de ani de la reunificare

Estul Germaniei continuă să fie sensibil în urma vestului, la 25 de ani de la reunificare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În Germania reunificată în 1990 ne-am aflat în faţa unei provocări fără precedent, de restructurare a estului. Astăzi, 25 de ani mai târziu, avem de ce să fim mulţumiţi, cu toate că în anumite sectoare importante ale economiei, sau pe piaţa muncii există încă un decalaj notabil", a subliniat în raport Iris Gleicke, care răspunde în guvernul german de landurile create după reunificare.

Ea a arătat că PIB-ul din estul Germaniei este echivalent cu două treimi din cel din vest, respectiv de 23.585 de euro faţă de 35.391 euro pe cap de locuitor. În 1991, PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta în estul Germaniei numai o treime faţă de cel din vestul ţării.

"Lipsa marilor companii continuă să fie un factor care explică faptul că productivitatea din est este mult mai scăzută, iar procesul de convergenţă a progresat lent în ultimii ani", a arătat Gleicke.

Germania a înregistrat în 2013 cea mai scăzută rată a şomajului după reunificare, dar în cinci landuri, respectiv Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Occidentală, Turingia, Saxonia şi Saxonia-Anhalt, rata şomajului a fost de 10,3%, cu mult peste cea de 6% din vestul ţării.

Potrivit unui studiu al institutului german de cercetări Ifo publicat miercuri, fosta RDG a înregistrat în perioada 1995-2013 o creştere economică de 20%, faţă de 27% în cazul fostei RFG.

Circa 75% dintre est-germani sunt mulţumiţi de rezultatul reunificării, faţă de numai 48% în cazul populaţiei din vestul Germaniei.

Conform estimărilor universitare, în estul Germaniei au fost investite de la reunificare 1.500-2.000 de miliarde de euro, majoritatea prin intermediul unui "pact de solidaritate", respectiv prin perceperea unui impozit, valabil până în 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici