Euro s-a depreciat joi faţă de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Euro s-a depreciat joi faţă de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii doi ani, investitorii anticipând că politicile monetare din Europa şi Statele Unite se vor îndrepta în direcţii opuse.

122 afișări
Imaginea articolului Euro s-a depreciat joi faţă de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Euro s-a depreciat joi faţă de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii doi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În condiţiile în care economia americană se întăreşte, Rezerva Federală urmează să încheie în octombrie programul de achiziţii lunare de obligaţiuni, introdus pentru combaterea crizei financiare, fiind posibil să înceapă să crească dobânzile anul viitor.

În schimb, este probabil ca Banca Centrală Europeană să relaxeze în continuare politica monetară şi ar putea recurge la achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale pentru a revigora economia zonei euro şi a evita intrarea în deflaţie, potrivit Reuters.

Deocamdată deprecierea euro nu a provocat proteste din partea altor bănci centrale, având în vedere că BCE are puţine alternative decât să slăbească moneda pentru a susţine economia.

Dolarul este pe cale să înregistreze 11 săptămâni de creşteri consecutive, situaţie nemaiîntâlnită în ultimele patru decenii.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat publicaţiei lituaniene de afaceri Verslo Zinios că şefii instituţiei, care se vor reuni săptămâna viitoare, sunt gata să folosească instrumente neconvenţionale sau să modifice mărimea actualului program de achiziţii de active, dacă va fi necesar pentru a elimina riscul inflaţiei prea scăzute.

Euro a scăzut la 1,26955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din noiembrie 2012. Acest fapt a făcut ca indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de valute importante, să urce la un maxim al ultimilor patru ani, de 85,485 puncte.

Numeroase bănci şi companii de investiţii au anticipat creşterea puternică a dolarului în acest an, dar a a fost nevoie de mai multe date economice pozitive în SUA pentru va aprecierea să se accentueze.

Date publicate miercuri au arătat că vânzările de locuinţe noi din SUA au atins în august cel mai ridicat nivel din peste şase ani. În aceeaşi zi, institutul german Ifo a anunţat că încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a scăzut în septembrie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din aproape un an şi jumătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici