Europa şi-a dat acordul politic pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni anti-Rusia. România n-a ieşit din rând

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, şi-a exprimat susţinerea pentru un acord politic rapid privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

653 afișări
Imaginea articolului Europa şi-a dat acordul politic pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni anti-Rusia. România n-a ieşit din rând

Europa şi-a dat acordul politic pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni anti-Rusia. România n-a ieşit din rând

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Israel şi din Fâşia Gaza, respectiv evoluţiile din Sahel.

În marja reuniunii CAE, ministrul de externe român a participat la o întâlnire informală cu liderul opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, precum şi la un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe din Armenia, Ararat Mirzoyan.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniştrii au avut un schimb de opinii cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, cu privire la evoluţiile recente din teren, respectiv la stadiul procesului de reformă din Ucraina.

Ministrul român de externe a accentuat necesitatea continuării susţinute a sprijinului european pentru Ucraina. De asemenea, a subliniat importanţa reuniunii Consiliului European (14-15 decembrie) pentru transmiterea unui semnal politic puternic de sprijin pentru Ucraina. A exprimat susţinerea României pentru un acord al liderilor europeni pentru sprijinul financiar pentru Ucraina, inclusiv în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, precum şi pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova.

Luminiţa Odobescu a exprimat susţinerea pentru un acord politic rapid privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei.

Referitor la situaţia din Israel şi din Fâşia Gaza, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat importanţa poziţionării unite şi coerente a UE, având în vedere contextul regional foarte fragil. A pledat pentru menţinerea unei coordonări apropiate cu parteneri cheie, în special cu SUA şi cu ţări din regiune, cu obiectivul evitării escaladării sau extinderii conflictului.

Ministrul Odobescu a reiterat solidaritatea cu Israel în reacţie la atacurile teroriste comise de Hamas şi dreptul Israelului la autoapărare, în conformitate cu prevederile dreptului internaţional umanitar.

Ministrul a subliniat imperativul asigurării asistenţei umanitare necesare în Gaza şi al eliberării tuturor ostaticilor, fără precondiţii. Totodată, ministrul român a reiterat sprijinul pentru un proces politic bazat pe soluţia celor două state, pentru asigurarea păcii durabile şi securităţii în regiune. De asemenea, a salutat noile măsuri restrictive privind combaterea terorismului în Orientul Mijlociu.

În marja reuniunii CAE, a avut loc şi un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe din Armenia, Ararat Mirzoyan. Ministrul român de externe a sprijinit consolidarea cooperării politice şi economice UE-Armenia prin implementarea Acordul de Parteneriat Amplu şi Aprofundat (CEPA). Ministrul Odobescu a încurajat continuarea procesului de mediere între Armenia şi Azerbaidjan, sub coordonarea Preşedintelui Consiliului European Charles Michel, cu obiectivul normalizării depline a relaţiilor dintre cele două ţări.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a participat, în ziua precedentă reuniunii CAE, la 10 decembrie, la o întâlnire informală cu liderul opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia. Oficialul român a evidenţiat importanţa menţinerii contactelor cu reprezentanţii opoziţiei politice belaruse, ai societăţii civile şi mass-media independente şi a exprimat susţinerea pentru activitatea acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
odobescu,
acord,
rusia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici