Evaziunea fiscală în rândul corporaţiilor: Primele 100 de companii din Marea Britanie au subsidiare în paradisuri fiscale

Cele mai mari 100 de companii britanice listate la bursă au peste 8.000 de subsidiare sau societăţi mixte în paradisuri fiscale, potrivit unui studiu realizat de fundaţia ActionAid care provoacă noi temeri legate de amploarea evaziunii fiscale a corporaţiilor.

517 afișări
Imaginea articolului Evaziunea fiscală în rândul corporaţiilor: Primele 100 de companii din Marea Britanie au subsidiare în paradisuri fiscale

Evaziunea fiscală în rândul corporaţiilor: Primele 100 de companii din Marea Britanie au subsidiare în paradisuri fiscale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datele arată că numai două din companiile membre ale indicelui FTSE 100 nu au subsidiare în paradisuri fiscale, în timp ce companii precum Tesco şi Barclays deţin sute, relatează The Guardian.

Folosirea de către corporaţii a subsidiarelor offshore a fost aspru criticată de către parlamentari dar şi prin proteste ample, ca fiind o tactică de a reduce legal povara taxelor.

Premierul David Cameron s-a angajat să facă din evaziunea fiscală şi secretomania offshore principala temă a summitului G8 de luna viitoare, prezidat în acest an de Marea Britanie.

Ministrul britanic de Finanţe George Osborne a declarat, după summit-ul miniştrilor de Finanţe din G7, de la sfârşitul săptămânii trecute, că este nevoie de acţiuni internaţionale în această problemă. El a adăugat că este "incredibil de important ca oamenii şi companiile să îşi plătească taxele datorate".

Multe dintre teritoriile offshore folosite de companiile din FTSE 100 au legături strânse cu Marea Britanie, ilustrând problemele cu care se confruntă Cameron şi Osborne înaintea negocierilor cu alţi lideri din G8.

În total, companiile din FTSE 100 au 1.685 de subsidiare în teritorii dependente de coroana britanică, precum Jersey, sau în British Virgin Islands, Bermuda şi Gibraltar.

Raportul include şi date care acoperă o definiţie mai largă a paradisurilor fiscale, în care sunt incluse şi jurisdicţii cum ar fi statul american Delaware, acuzat de insulele Cayman că practică o politică fiscală mai permisivă decât destinaţiile offshore.

Republica Irlanda este presată la rândul ei de alte state europene să reformeze politica fiscală prea lejeră.

După această definiţie mai largă, marile companii britanice deţin 8.311 subsidiare în paradisuri fiscale, mai mult de una din trei din cele 22.042 de subsidiare străine şi societăţi mixte ale membrilor FTSE 100.

Cei mai prolifici utilizatori ai paradisurilor fiscale sunt marile bănci, respectiv Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland şi Lloyds, aflate în top 10.

Folosirea jurisdicţiilor offshore nu se limitează la bănci ci reprezintă o practică şi în rândul producătorilor de alimente, retailerilor şi producătorilor de băuturi. Retailerul britanic cu cele mai multe subsidiare în paradisuri fiscale este Tesco.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici