EXCLUSIV: Gafă la nivel înalt Guvern-FMI: O companie privată inclusă pe lista societăţilor de stat monitorizate

Compania privată Dalkia România, parte a grupului francez Veolia, a fost inclusă de Guvern în scrisoarea anterioară de intenţie cu FMI pe lista firmelor de stat cu pierderi care trebuie supravegheate, eroare trecută prin board-ul FMI şi corectată doar după ce acţionarii francezi au reclamat situaţia.

1879 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Gafă la nivel înalt Guvern-FMI: O companie privată inclusă pe lista societăţilor de stat monitorizate

EXCLUSIV: Gafă la nivel înalt Guvern-FMI: O companie privată inclusă pe lista societăţilor de stat monitorizate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Eroarea a apărut în momentul redactării scrisorii de intenţie încheiată între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii din ianuarie, când operatorul privat de energie termică a fost inclus pe o listă de 30 societăţi de stat, printre care numeroase centrale de energie termică subordonate administraţiei locale, ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar şi care sunt obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Scrisoarea de intenţie a fost aprobată în luna martie în această formă de Comitetul director al FMI, reunit la Washington.

Eroarea nu a fost descoperită decât atunci când acţionariatul francez al Dalkia a aflat din presă despre includerea companiei pe lista societăţilor de stat cu pierderi şi a reclamat situaţia la Palatul Victoria şi sediul FMI.

"Acţionarii de la Paris ai firmei Dalkia au aflat cu stupoare din presă că în scrisoarea de intenţie încheiată de Guvern cu FMI se face referire şi la «Dalkia România SRL» ca fiind una dintre societăţile publice de stat ale căror pierderi vor fi luate în considerare la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat. Ei au sunat la sediul Guvernului şi la FMI, cerând ca eroarea să fie imediat corectată", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Greşeala urmează să fie reparată într-o nouă reuniune a board-ului FMI, scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii din aprilie-mai, obţinută de MEDIAFAX, indicând că Dalkia România nu mai figurează pe lista stabilită iniţial. Aceasta este de altfel singura modificare operată pe lista companiilor de stat cu pierderi incluse în deficitul bugetar.

"Eroarea a fost cu atât mai ciudată cu cât Dalkia România nu înregistrează pierderi şi nici datorii faţă de terţi, inclusiv faţă de statul român, ci, mai mult, are o creanţă asupra bugetului de aproape 26 milioane lei reprezentând subvenţii neîncasate de un an", au arătat sursele.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Dalkia nu au dorit să comenteze subiectul.

Dalkia România, cu filiale în Ploieşti, Tulcea, Otopeni şi Alba Iulia, este o societate de drept privat în proportie de 100%, iniţial constituită ca societate cu răspundere limitată, apoi transformată, în 2009, în societate pe acţiuni, al cărei acţionar majoritar este compania franceză Dalkia International, divizia de energie a grupului Veolia Environnement. Anul trecut, Dalkia în România a consemnat o cifră de afaceri de aproape 53 milioane euro.

La nivel mondial, Dalkia are filiale în 42 ţări şi peste 53.450 angajaţi, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 7,6 miliarde euro.

Grupul francez Veolia, lider în domeniul serviciilor legate de mediul înconjurător, este şi acţionarul majoritar al companiei Apa Nova, care administrează serviciile de apă şi canalizare din Bucureşti.

Veolia furnizează servicii în domeniul apei pentru 110 milioane oameni la nivel mondial şi colectează şi procesează deşeuri pentru circa 50 milioane persoane. De asemenea, compania asigură servicii de transport public în 28 de state şi de furnizare de energie în Europa şi Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici