Expert în fiscalitate: Creşterea TVA şi tăierea salariilor, evitate dacă TVA se colecta la nivelul din Bulgaria

Creşterea TVA şi scăderea salariilor în 2010 nu ar mai fi fost necesare dacă administraţia fiscală ar fi avut un randament la colectarea TVA similar celui din Bulgaria, de 71%, în România procentajul fiind de 54%, afirmă avocatul Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.

589 afișări
Imaginea articolului Expert în fiscalitate: Creşterea TVA şi tăierea salariilor, evitate dacă TVA se colecta la nivelul din Bulgaria

Expert în fiscalitate: Creşterea TVA şi tăierea salariilor, evitate dacă TVA se colecta la nivelul din Bulgaria (Imagine: Shutterstock)

Biriş a comparat rezultatele obţinute de administraţia fiscală din România cu cele ale administraţiei din Bulgaria, care a reformat instituţia în urmă cu câţiva ani, proces pe care îl va derula şi ANAF în următorii ani.

"La TVA, randamentul nostru de colectare este de 54%, faţă de cota teoretică. Deci în loc de 24%, noi strângem 13%, ceea ce înseamnă o pierdere cam de două ori cât deficitul bugetar, doar din TVA", a afirmat într-o conferinţă de presă Gabriel Biriş.

El a arătat că Bulgaria are un randament de colectare de 71%, cu 17 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în România.

"Diferenţa de 17%, dacă o aplicăm la baza noastră mai mare, rezultă că, dacă administraţia noastră fiscală ar fi fost cel puţin la fel de competitivă ca cea bulgărească, în 2010 n-ar fi trebuit mărit nici TVA, nici scăzute salariile", a mai spus Biriş.

Potrivit înţelegerii dintre autorităţile române şi experţii FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, ANAFva fi reorganizată în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administraţii financiare va fi concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.

Sumele colectate din TVA reprezintă 25-26% din veniturile la bugetul general consolidat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici