Fed anunţă cea mai mare creştere a dobânzii din ultimii 28 de ani

Fed anunţă cea mai mare creştere a dobânzii din 1994 încoace, semnalând încetinirea economiei, relatează Reuters.

572 afișări
Imaginea articolului Fed anunţă cea mai mare creştere a dobânzii din ultimii 28 de ani

Fed anunţă cea mai mare creştere a dobânzii din 1994 încoace, semnalând încetinirea economiei, relatează Reuters.

Rezerva Federală a aprobat miercuri cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani, pentru a opri o creştere a inflaţiei despre care oficialii băncii centrale americane au recunoscut că ar putea eroda încrederea publicului în puterea lor şi că este determinată de evenimente care se pare că le scapă din ce în ce mai mult din mână.

Mişcarea aşteptată pe scară largă a crescut rata ţintă a fondurilor federale cu trei sferturi de punct procentual, până la un interval cuprins între 1,5% şi 1,75%, încă relativ scăzut în comparaţie cu standardele istorice.

Însă angajamentul de tip hawkish al Fed de a controla inflaţia a declanşat deja o înăsprire amplă a condiţiilor de creditare, care se resimte pe pieţele imobiliare şi bursiere din SUA şi care probabil va încetini cererea în întreaga economie.

Oficialii prevăd, de asemenea, creşteri constante ale ratelor până la sfârşitul acestui an, incluzând poate creşteri suplimentare de 75 de puncte de bază, cu o rată a fondurilor federale de 3,4% la sfârşitul anului. Acesta ar fi cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008 şi suficient, arată proiecţiile Fed, pentru a încetini semnificativ economia în lunile următoare şi a duce la o creştere a şomajului.

„Nu căutăm să lăsăm oamenii fără loc de muncă", a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, în cadrul unei conferinţe de presă după încheierea ultimei şedinţe de politică monetară de două zile a Fed, adăugând că banca centrală „nu încearcă să inducă o recesiune".

Cu toate acestea, comentariile şefului Fed au fost printre cele mai sobre de până acum cu privire la provocarea cu care el şi colegii săi se confruntă pentru a reduce inflaţia de la nivelul actual la un nivel mai apropiat de ţinta de 2%, fără o încetinire bruscă a creşterii economice sau o creştere abruptă a şomajului.

„Obiectivul nostru este cu adevărat să aducem inflaţia la 2% în timp ce piaţa muncii rămâne puternică ... Ceea ce devine din ce în ce mai clar este faptul că mulţi factori pe care nu îi controlăm vor juca un rol foarte important în a decide dacă acest lucru este posibil sau nu”, a declarat Powell, vorbind despre războiul din Ucraina şi preocupările legate de aprovizionarea globală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici