Fitch a readus ratingul Bucureştiului în categoria recomandată investitorilor

Agenţia de evaluare financiară a îmbunătăţit ratingul pentru creditele pe termen lung în valută ale Primăriei Bucureşti, de la "BB+" la "BBB-", emitentul revenind astfel în categoria recomandată pentru investiţii, după o decizie similară în privinţa României la începutul lunii iulie.

428 afișări
Imaginea articolului Fitch a readus ratingul Bucureştiului în categoria recomandată investitorilor

Fitch a readus ratingul Bucureştiului în categoria recomandată investitorilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Treapta "BBB-" este ultima din categoria recomandată investitorilor, în timp ce "BB+" este cel mai ridicat nivel al categoriei nerecomandate pentru investiţii.

Ratingul pentru credite pe termen lung în lei a fost îmbunătăţit de la "BBB-" la "BBB", potrivit unui comunicat Fitch.

Ratingurile pentru credite pe termen lung au perspectivă stabilă. Agenţia a revizuit pozitiv şi calificativul pentru împrumuturi pe perioadă scurtă, de la "B" la "F3".

"Decizia ia în calcul îmbunătăţirea situaţiei bugetului şi istoricul bun al oraşului în privinţa fondurilor disponibile pentru plata datoriilor. Noul rating ţine cont şi de creşterea datoriei Bucureştiului, administrată prudent în opinia Fitch", se arată în comunicat.

O nouă revizuire în creştere a ratingului ar putea avea loc dacă performanţele operaţionale rămân la nivelul actual, raportul dintre datorii şi venituri rămâne sub 100%, iar fondurile pentru plata datoriilor se menţin la un nivel solid, însă este condiţionată strict de îmbunătăţirea calificativului suveran al României. Schimbări ale legislaţiei care ar oferi primăriei o flexibilitate mai ridicată în privinţa veniturilor ar avea, de asemenea, efect pozitiv asupra ratingului, întrucât Bucureştiul are o capacitate solidă în privinţa obţinerii de venituri din taxe.

O decizie negativă ar putea fi determinată de o deteriorare a situaţiei operaţionale, care ar reduce capacitatea Primăriei Bucureşti de a cofinanţa părţi importante ale investiţiilor. Un avans al datoriei peste 100% din veniturile actuale ar avea efect negativ, mai ales dacă ar fi însoţită de o situaţie operaţională mai slabă.

Marja operaţională medie s-a situat la 30% în 2006-2010 şi la 32% în ultimul an al acestui interval. Fondurile au fost suficiente pentru a acoperi de peste zece ori dobbânzile plătite. Rezultatele operaţionale bune sunt o precondiţie a finanţării pentru actualul plan de investiţii al oraşului, întrucât capacitatea de a obţine venituri de capital este limitată. Actuala situaţie financiară asigură finanţarea a 82% din investiţiile Primăriei. Oraşul vizează pentru perioada 2011-2014 o marjă operaţională de 30%, potrivit planului financiar pe patru ani.

Datoriile directe se ridicau la 3,1 miliarde de lei la finele anului trecut (76% din veniturile actuale). Dacă Bucureştiul îşi menţine situaţia operaţională şi investiţiile conform proiecţiilor, datoria va începe să scadă uşor din 2012. Oraşul se confruntă, însă cu un risc ridicat de refinanţare, întrucât în 2015 vor ajunge la maturitate obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro.

Bucureştiul este expus faţă de serviciul datoriilor a două companii pe care le controlează şi garanţiile oferite pentru acestea, dar şi în cazul unei participaţii minoritare la o a treia companie. Expunerea Primăriei în aceste cazuri se ridica la 300 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

Fitch a îmbunătăţit la începutul lunii iulie ratingul suveran al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă.

Agenţia a retrogradat Bucureştiul în noiembrie 2008, în contextul crizei financiare globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici