Florin Georgescu: Pierderile economiei din 2011, de 10 miliarde euro, ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate

Produsul Intern Brut (PIB) al României ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro dacă nu s-ar fi înregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenţă care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii şi sănătate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

950 afișări
Imaginea articolului Florin Georgescu: Pierderile economiei din 2011, de 10 miliarde euro, ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate

Florin Georgescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Anul trecut, PIB-ul României a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Dacă nu erau aceste pierderi sau firmele înregistrau profit zero, PIB-ul României era de 148 miliarde euro, se împărţea o plăcintă mai mare către consumatori, către investiţii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate", a declarat, marţi, Florin Georgescu, menţionând că vorbeşte în calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

El a participat marţi la o reuniune a Clubului de la Bucureşti, cu tema "România, situaţia economico-socială – prezent şi perspective".

Georgescu a arătat că, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezintă evaluări prin metode statistice.

"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizăm 138 miliarde euro, impozităm vreo 115 miliarde euro, pentru că diferenţa nu se ştie pe unde este", a spus Georgescu.

Anul trecut, 37% din datoriile totale înregistrate de companii erau către acţionari sau asociaţi, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".

El a menţionat că pierderile agregate la nivelul economiei au început să crească în 2007, faţă de anul 2000, acestea majorându-se de 3,5 ori, în timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.

Veniturile s-au deplasat ca pondere, între anii 2000 şi 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scăzut de la 22% la 6% din totalul veniturilor înregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.

"În timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat către sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai puţin, dar cheltuieşte mai mult", a spus Georgescu.

Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori în sectorul privat în perioada 2008-2011 faţă de anul 2000, mai repede decât în sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de altă parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori în sectorul privat, iar la stat de trei ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici