FMI a redus estimarea privind creşterea economică a României în 2009

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va creşte anul viitor cu 3,5%, sub nivelul de 4,8% indicat în octombrie, în contextul înrăutăţirii capacităţii băncilor de a se finanţa în străinătate, ceea ce va afecta investiţiile şi consumul, şi al anticipării încetinirii exporturilor.

51 afișări
Imaginea articolului FMI a redus estimarea privind creşterea economică a României în 2009

Sediul FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale s-au intensificat de la previziunile din octombrie, şi au rezultat în continuarea decelerării creşterii economice reale. Acest lucru a afectat în mod nefavorabil capacitatea băncilor din România de a se finanţa în străinătate, în contextul în care costurile finanţării au crescut şi limitele de expunere s-au redus, ceea ce influenţează negativ investiţiile şi consumul", a declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentantul FMI în România, Juan Fernandez-Ansola.

El anticipează că o încetinire severă a cererii pe pieţele de export ale României, în principal din Uniunea Europeană (UE), va influenţa negativ exportatorii români.

Previziunile FMI privind de creşterea economică a României în 2008 au fost menţinute la 8,6%, în condiţiile în care există o situaţie favorabilă, în special ca urmare a recoltei agricole bune.

"Totuşi, încrederea consumatorilor a fost deja afectată, aşa cum demonstrează scăderea vânzărilor de maşini, cu toate că există câţiva factori în joc. După cum se spune, câţiva investitori şi-au amânat proiectele, în principal din cauza finanţării mai scumpe şi creşterii incertitudinii. Astfel, previzionăm în continuare o creştere economică puternică în trimestrul al treilea, care va încetini însă în ultimele trei luni ale anului şi, desigur, în primul trimestrul din 2009. Investiţiile, în special în construcţii, consumul şi apoi exporturile vor încetini, probabil, în această ordine", a spus Ansola.

Reprezentantul FMI a arătat că multe vor depinde de politicile statelor industrializate, atât în ceea ce priveşte finanţarea bancară, cât şi exporturile, precum şi de capacitatea României de a profita de "oportunitatea unică" a fondurilor alocate de UE pentru a-şi dezvolta infrastructura.

Politicile fiscale prociclice anterioare fac ajustarea mai dificilă şi lasă mai puţin loc pentru absorbţia efectelor încetinirii economice, apreciază Ansola.

La începutul lunii octombrie, FMI a revizuit în urcare estimările privind creşterea economică a României în 2008, de la 5,4%, nivel anticipat în aprilie, la 8,6%, iar pentru anul viitor de la 4,7% la 4,8%.

Reprezentantul FMI în România anunţa, la finele lunii octombrie, o proiecţie de 4-5% pentru creşterea economică de anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici