FMI: Autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici

Autorităţile din România "trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici", care controlează cumulat mai puţin de 2% din activele din sistem, confruntate cu o deteriorare rapidă a calităţii creditelor, avertizează FMI într-un raport prezentat miercuri.

28 afișări
Imaginea articolului FMI: Autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici

FMI: Autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rată medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, notează FMI. Totodată, indicatorul de stabilitate financiară depăşeşte 11% în cazul tuturor băncilor din sistem, în timp ce minimul reglementat este de 8%.

"Cu toate acestea, autorităţile trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici (totalizând mai puţin de 2% din activele sistemului), care au înregistrat o deteriorare rapidă a calităţii creditelor şi au provizioane mai reduse faţă de media sistemului", se arată în raport.

FMI estimează că împrumuturile neperformante vor continua să crească până la jumătatea acestui an, pe fondul activităţii economice slabe şi impactului măsurilor de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici