FMI: Autorităţile trebuie să folosească toate instrumentele disponibile pentru a stimula economia

Autorităţile din economiile avansate ar trebui să folosească toate instrumentele necesare pentru a stimula creşterea economică, a declarat, vineri, directorul general al fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

133 afișări
Imaginea articolului FMI: Autorităţile trebuie să folosească toate instrumentele disponibile pentru a stimula economia

FMI: Autorităţile trebuie să folosească toate instrumentele disponibile pentru a stimula economia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lagarde a cerut, într-un discurs susţinut la Londra, acţiuni ferme pentru a depăşi o "fază nouă şi periculoasă" a economiei mondiale. Directorul Fondului a apreciat planul de 447 de milioane de dolari anunţat de preşedinţia americană pentru stimularea economiei şi a pieţei muncii.

Ţările care se confruntă cu presiuni din partea pieţelor financiare trebuie să continue procesul de consolidare fiscală, în timp ce în restul statelor astfel de măsuri ar putea fi introduse mai lent.

Factorii de decizie din domeniul economic trebuie să acţioneze "urgent şi hotărât" pentru a sprijini economia mondială, a adăugat oficialul.

"Autorităţile trebuie să fie pregătite, în funcţie de necesităţi, să ia mai multe măsuri pentru a susţine recuperarea, inclusiv prin măsuri neconvenţionale", a spus Lagarde.

Pieţele financiare urmăresc cu atenţie băncile centrale pentru indicii că ar pregăti noi măsuri de stimulare a economiei. Grupul Morgan Stanley a speculat, într-o notă de cercetare publicată înainte de o reuniune G7 programată pentru vineri, că băncile centrale ar putea anunţa un pachet coordonat de măsuri de relaxare monetară.

Deciziile de joi ale Băncii Angliei şi Băncii Centrale Europene de a menţine dobânzile cheie au accentuat pesimismul din Europa, însă niciuna nu a indicat că astfel măsuri de relaxare sunt iminente.

Wall Street a închis în scădere puternică joi, după ce preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, nu a oferit indicii referitore la noi măsuri de stimulare într-un discurs urmărit cu atenţie de pieţele financiare.

Lagarde se va alătura, vineri, miniştrilor de Finanţe şi şefilor băncilor centrale din G7 la o reuniune organizată la Marseilles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici