FMI estimează că băncile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că băncile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro, în urma pierderilor generate de expunerea pe datorii de stat, a declarat o sursă europeană.

145 afișări
Imaginea articolului FMI estimează că băncile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro

FMI estimează că băncile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii europeni au reacţionat vehement, considerând că analiza FMI "induce în eroare", potrivit Financial Times, preluat de Reuters.

Două surse oficiale au declarat pentru FT că cifra de 200 miliarde euro reprezintă o estimare a impactului evaluării expunerii pe obligaţiunile de stat în funcţie de cotaţiile din pieţe.

FMI va publica analiza în următoarele săptămâni, în cadrul Raportului de Stabilitate Financiară Globală care va fi prezentat înainte de reuniunea anuală FMI-Banca Mondială de la sfârşitul lunii septembrie.

FT menţionează că cifra face parte dintr-un document aflat în lucru şi ar putea fi modificată.

"Vederea FMI este distorsionată", a declarat pentru FT ministrul spaniol al Finanţelor, Elena Salgado, adăugând că Fondul a făcut o eroare pentru că a analizat doar pierderile potenţiale, fără a lua în calcul deţinerile de obligaţiuni guvernamentale germane, ale căror preţuri au crescut pe pieţele secundare.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a fost criticată de oficialii europeni la începutul acestei săptămâni, după ce a afirmat, în weekend, la conferinţa anuală a Federal Reserve din SUA, că băncile europene au nevoie urgentă de recapitalizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici