FMI: Retrogradarea ratingurilor suverane în Europa poate provoca instabilitate financiară

Măsurile de retrogradare a unor ratinguri suverane în Europa au avut un impact semnificativ în regiune şi au dovedit potenţialul de a provoca instabilitate financiară, se arată într-un raport al FMI, citat de Bloomberg.

33 afișări
Imaginea articolului FMI: Retrogradarea ratingurilor suverane în Europa poate provoca instabilitate financiară

FMI: Retrogradarea ratingurilor suverane în Europa poate provoca instabilitate financiară (Imagine: Shutterstock)

Studiul a fost publicat marţi, în aceeaşi zi în care Standard&Poor's a retrogradat ratingurile Greciei şi Portugaliei.

Măsura S&P a amplificat presiunile asupra liderilor europeni de a ţine sub control criza datoriilor, care a obligat Grecia şi Irlanda să solicite sprijin financiar internaţional.

Retrogradarea ratingurilor unor economii "relativ mari", precum Grecia, aproape de cel mai redus nivel recomandat pentru investiţii a avut impact asupra altor ţări din zona euro.

Criza datoriilor din Europa "a fost teatrul unor revizuiri în scădere ale ratingurilor suverane, mărind spreadul obligaţiunilor suverane şi costul asigurării datoriilor (CDS-uri), dar şi presiunile pe pieţele de capital", au constatat autorii raportului, Rabah Arezki şi Amadou S.R. Sy.

În studiu se arată că toate pieţele financiare din zona euro au fost sub presiune, chiar dacă măsurile de revizuire a ratingurilor s-au concentrat pe câteva ţări, precum Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Autorităţile europene au criticat agenţiile de evaluare financiară pentru faptul că au retrogradat ratingurile în perioada crizei, amplificând tensiunile din piaţă.

Comisia Europeană a anunţat că până în septembrie va face propuneri pentru înăsprirea legislaţiei referitoare la companiile de rating şi creşterea concurenţei.

Yves Mersch, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, miercuri, că "a auzit despre nemulţumiri în creştere în Europa", legate de "măsurile surprinzătoare" luate de agenţiile de evaluare financiară.

"Am auzit despre temeri tot mai mari referitoare la neînţelegerea mediului economic european. Sunt iniţiative provenite din sectorul privat ca reacţie la unele măsuri surprinzătoare ale agenţiilor de rating", a spus Mersch, fără să intre în detalii.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că nu este de acord cu retrogradarea Greciei de către S&P.

"Avem propria noastră evaluare şi nu corespunde cu cea a agenţiei", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al CE.

El a spus că guvernele din zona euro susţin evaluarea Comisiei, prin acordarea de ajutor Greciei, iar punctul de vedere al CE este susţinut de BCE şi FMI.

Cercetarea efectuată de FMI, prima de acest tip pentru pieţele mature, a analizat 71 de anunţuri referitoare la modificarea ratingurilor sau a perspectivelor de către S&P, Moody's şi Fitch în perioada octombrie 2006-aprilie 2010.

Autorii au analizat impactul acestor măsuri asupra costului asigurării datoriilor dar şi a pieţelor de capital.

Ţările din zona euro incluse în studiu sunt Austria, Belgia, Franţa, Irlanda, Italia, Germania, Grecia, Olanda şi Spania.

"Imediat după retrogradarea unor ţări, autorităţile trebuie să acţioneze pentru eliminarea temerilor din piaţă şi să aibă pregătit un plan de prevenire a instabilităţii în sectorul bancar, al asigurărilor şi cel non-financiar", se arată în raport.

Autorităţile ar trebui să vadă dacă este potrivit să folosească aceste ratinguri în reglementările financiare, potrivit autorilor, între care se numără şi Bertrand Candelon, de la University of Maastricht.

Spre exemplu, BCE are reguli privind calitatea obligaţiunilor suverane pe care băncile le pot folosi drept garanţii pentru finanţare.

Retrogradarea ratingurilor majorează şi costul asigurării contractelor CDS.

S&P a retrogradat ratingul Portugaliei pentru a doua oară într-o săptămână, la "BBB-", cel mai redus nivel recomandat pentru investiţii.

Ratingul Greciei, aflat deja la nivelul Junk (nerecomandat pentru investiţii), a fost fost revizuit cu două trepte, la "BB-".

Agenţia consideră că există riscul ca cele două ţări să fie nevoite să restructureze datoriile, după obţinerea de ajutor european, iar guvernele creditoare îşi vor primi banii înaintea altor creditori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici