FMI şi CE au revizuit la 1,5-2% estimarea pentru creşterea economică din acest an, de la 1,8% -2,3%

Misiunea CE şi FMI au revizuit în scădere prognoza de crşetere economică pentru România în acest an, de la 1,8 - 2,3% la 1,5 - 2%, din cauza recesiunii estimate în zona euro şi a deteriorării condişiilor de pe pieţele internaţionale, a anunţat reprezentantul CE, Istvan Szekely.

408 afișări
Imaginea articolului FMI şi CE au revizuit la 1,5-2% estimarea pentru creşterea economică din acest an, de la 1,8% -2,3%

FMI a revizuit în scădere uşoară prognoza de creştere economică a României în acest an, la 1,5-2% (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax foto)

Anterior, surse apropiate discuţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că prognoza a fost revizuită de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu este exclusă în continuare posibilitatea ca PIB să urce cu mai mult de 2%.

Deşi FMI a redus estimarea de creştere economică pentru principalii parteneri comerciali ai României, indicând recesiune pentru zona euro, autorităţile au insistat că prognoza pentru acest an s-a bazat în mare măsură pe investiţii şi mai puţin pe un nou avânt al exporturilor, au adăugat sursele.

De altfel, Guvernul anticipează că în primul trimestru al acestui an va fi înregistrată o creştere economică mai mare decât în trimestrul al patrulea din 2011, mizând atât pe faptul că Finanţele au plătit sume consoiderabile din arierate în ultima parte a anului trecut, cât şi pe comenzile de export aflate în urcare în perioada precedentă.

În luna ianuarie, FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi anticipează că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.

Tot în luna ianuarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii activităţii economice din zona euro, care afecetază semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondialã (BM) estimează, într-un raport prezentat în ianuarie, o creştere de 1,5% a PIB pentru România în acest an, după ce anticipa într-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul instituţiei fiind determinat de vulnerabilităţile economiei româneşti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeană a revizuit în noiembrie prognoza de creştere economică a României pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice ale Europei, însă anticipează revenirea consumului privat în a doua jumătate a lui 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici