Fondurile de pensii private au subscris 46,85% din oferta de listare a Hidroelectrica

  • Dan Armeanu, ASF, spune că sistemul de pensii private a avut cel mai important rol în listarea Hidroelectrica.
  • La 14 iulie 2023, fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei.
  • La 4 august, deţinerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, anunţă zf.ro.
131 afișări
Imaginea articolului Fondurile de pensii private au subscris 46,85% din oferta de listare a Hidroelectrica

Fondurile de pensii private au subscris 46,85% din oferta de listare a Hidroelectrica

Fondurile de pensii private din România, atât cele obligatorii Pilon II cât şi cele facultative Pilon III, au avut un rol deter­minant în listarea istorică a Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti în contextul achiziţionării a jumătate din pachetul de acţiuni scos la vânzare de Fondul Proprietatea şi în decizia de listare a companiei doar în România, nu şi pe o bursă externă aşa cum intenţiona iniţial acţionarul vânzător.

Astfel, potrivit unei opinii transmise Ziarului Financiar de Dan Armeanu, vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil cu sectorul de pensii private, Pilonul II şi Pilonul III au subscris 46,85% din acţiunile H2O scoase la vânzare, adică au cumpărat acţiuni de 4,4 mld. lei în IPO. Oferta Hidro, în valoare de 9,3 mld. lei, s-a derulat din 23 iunie şi până pe 4 iulie cu debutul la tranzacţionare pe 12 iulie.

La 14 iulie 2023 fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei, iar la 4 august 2023 deţinerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, ceea ce înseamnă că fondurile au intrat la cumpărare inclusiv postlistare.

„Acest succes (listarea Hidroelectrica – n.red) nu ar fi fost posibil fără implicarea sistemului de pensii private care deţine cea mai mare acumulare de capital românesc, de aproximativ 24 de miliarde de euro, şi cei mai mari investitori instituţionali din România“, scrie Dan Armeanu într-o opinie care poate fi citită integral mai jos şi pe site-ul zf.ro.

Ca pondere în activul sistemului de pensii private, deţinerea la Hidro era la 14 iulie 2023 de 3,82% iar la 4 august de 4,06%.

Deţinerile individuale – pe fiecare fond de pensii private – vor fi publicate de administratori până la finele lunii august 2023 pe fondu publicării lunare a situaţiei investiţiilor. Fondurile sunt cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea astfel că au avut ultimul cuvânt de spus în Adunarea Generală a Acţionarilor când s-a votat listarea doar la Bucureşti.

„Premergător ofertei de listare, în vederea facilitării accesului fondurilor de pensii private la companii în care statul român deţine mai mult de 50% din capitalul social, au fost introduse modificări legislative precum stabilirea limitei de expunere la 10% din activele unui fond de pensii în cazul acestor emitenţi. De asemenea, au fost introduse şi prevederi referitoare la perioada de reîncadrare în limitele gradului de risc în cazul în care, ca urmare a efectuării investiţiei, ar fi fost depăşit gradul de risc asumat prin prospectul schemei de pensii”.

Pe 21 august 2023 acţiunile H2O se tranzacţionează la 110 lei pe acţiune, acelaşi ca cel din prima şedinţă. Maximul atins a fost de 115 lei la debutul din 12 iulie iar minimul de 107 lei pe 7 august 2023. Compania are o capitalizare bursieră de 49,7 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici