Fostul ambasador SUA a oferit consultanţă Astra Asigurări pentru o posibilă listare la Londra

Firma de avocatură Mayer Brown, unde lucrează şi fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein, a încheiat un contract de consultanţă cu Astra pentru o posibilă listare a asigurătorului la Londra, dar proiectul este suspendat după ce ASF a pus asigurătorul sub supraveghere specială.

300 afișări
Imaginea articolului Fostul ambasador SUA a oferit consultanţă Astra Asigurări pentru o posibilă listare la Londra

Fostul ambasador SUA oferă consultanţă Astra Asigurări pentru o posibilă listare la Londra (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Am fost întrebat ce trebuie făcut ca Astra să fie listată la bursa londoneză. Firma mea are o mare experienţă în domeniu. Am făcut multe listări la bursa londoneză pentru companii din ţări în curs de dezvoltare, mai ales din Europa Centrală şi de Est. Aşa că am acceptat să vin cu o echipă, să analizăm situaţia. Aşa că am iniţiat acel proces. N-am fost deloc implicat în activitatea de reglementare a asigurărilor. Odată ce au apărut probleme, le-am spus că, până se rezolvă, acel proiect va fi suspendat. Aceasta este situaţia acum. Sper să iasă cu bine din investigaţie, să se rezolve şi, odată rezolvată problema, vom redemara procesul", a afirmat Gitenstein, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV.

Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în decembrie 2012 şi s-a întors în SUA, unde a revenit la firma de avocatură Mayer Brown. În luna aprilie a anului trecut, fostul ambasador a fost ales membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit pe 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, liderul pieţei de asigurări, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit KPMG, redresarea financiară prin administrator special nu are implicaţii asupra activităţii comerciale desfăşurate de Astra - contractele de asigurare în vigoare urmând să fie derulate în condiţii normale - ci este menită să contribuie la reechilibrarea parametrilor financiari ai asigurătorului, astfel încât toate drepturile asiguraţilor să fie protejate corespunzător.

Fostul ambasador consideră că listarea unor companii locale importante, cum ar fi Fondul Proprietatea, şi pe o bursă externă va atrage atenţia investitorilor străini asupra României.

Fondul Proprietatea ar urma să fie listat în acest an şi la bursa de la Londra, unde deja este listat producătorul de gaze naturale Romgaz.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici