Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro

Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro, din cauza temerilor privind frânarea creşterii economice a SUA şi criza datoriilor de stat din Europa, care au determiant investitorii să renunţe la active riscante şi să caute refugiu în investiţii sigure.

864 afișări
Imaginea articolului Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro

Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cursul de schimb a coborât la 1,0710 franci pe euro, un nou minim istoric, revenind ulterior la 1,0812 franci, în urcare cu 0,4% faţă de închiderea de joi.

Deşi francul elveţian este susţinut de aversiunea investitorilor faţă de risc, banca centrală a Elveţiei a avertizat că nu va accepta o nouă apreciere a monedei fără să ia măsuri, comentarii care au temperat scăderea cursului faţă de euro.

Pe piaţa din România, referinţa publicată marţi de Banca Naţională pentru francul elveţian, de 3,8269 lei/franc, a atins maximul istoric.

Banca Elveţiei a surprins miercuri pieţele, reducând dobânda de politică monetară de la 0-0,25% la "cât mai aproape de zero" pentru a încerca să tempereze aprecierea francului şi a proteja exportatorii.

Yenul s-a apreciat şi s-a îndepărtat de minimul ultimelor trei săptămâni, atins joi după o intervenţie puternică a Japoniei pentru stoparea creşterii monedei, însă temerile că Tokyo ar putea intra din nou pe piaţă au calmat trendul ascendent.

O creştere de scurtă durată a dolarului faţă de yen a generat peste noapte zvonuri că Japonia ar derula deja o nouă intervenţie, dar moneda americană a revenit ulterior, iar traderii atribuie mişcarea achiziţiilor de dolari efectuate de băncile americane şi europene pe pieţele asiatice.

Chiar dacă Japonia ar interveni din nou, jucătorii din piaţă consideră că urcarea cursului dincolo de 80-82 yeni pe dolar este puţin probabilă, deoarece acest interval va fi atractiv pentru vânzarea de valută americană.

Dolarul a scăzut joi cu 0,5% faţă de yen, la 78,49 yeni pe dolar, după ce a atins joi un maxim de 80,25 yeni/dolar în urma intervenţiei Japoniei, estimată de cotidianul Nikkei la un nivel record de 4.000 miliarde yeni (circa 50 de miliarde de dolari).

Anterior, cursul coborâse aproape de minime record, la puţin peste 76 de yeni pe dolar.

Atenţia investitorilor este îndreptată către datele care vor fi publicate vineri în SUA privind şomajul. Mulţi economişti anticipează că o evoluţie slabă a numărului de locuri de muncă ar putea încuraja speculaţiile că Rezerva Federală va iniţia noi măsuri de stimulare a economiei, cel mai probabil un nou program de creştere a lichidităţii din piaţă. Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei şi Banca Elveţiei au luat deja măsuri de relaxare a politicii monetare în ultimele zile.

Moneda euro se tranzacţionează la 1,4103 dolari, după ce a atins anterior minimul ultimelor trei săptămâni, de 1,4055 dolari, din cauza temerilor că criza datoriilor de stat ar putea cuprinde Italia şi Spania.

Şi BCE a surprins joi pieţele prin extinderea operaţiunilor de lichiditate şi reluarea programului de achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară. Primele titluri vizate sunt cele portugheze şi irlandeze.

Unii comentarori consideră însă că aceste măsuri, combinate cu comentariile preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care a semnalat "niveluri ridicate de incertitudine", au generat teamă în pieţe, investitorii percepând deteriorarea situaţiei din Europa mai rapid decât se aşteptau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici