Franks: BNR ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politicile pentru a atinge ţinta de inflaţie din 2012

Banca Naţională a României ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politicile pentru a atinge tinta de inflaţie de anul viitor, după ce preţurile vor creşte în acest an cu peste 5%, a afirmat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

229 afișări
Imaginea articolului Franks: BNR ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politicile pentru a atinge ţinta de inflaţie din 2012

Franks: BNR ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politicile pentru a atinge ţinta de inflaţie din 2012 (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Acum trebuie ca BNR să rămână concentrată pe obiectivul de inflaţie pe termen mediu. Pentru 2012 ne asigurăm că vom face ceea ce trebuie pentru a reduce inflaţia. BNR a ratat ţintele de inflaţie din ultimii ani, dar dacă vă uitaţi pe trend, veţi vedea că inflaţia este acum o problemă mult mai mică decât în urmă cu zece ani. Vor mai fi şocuri, dar în general tendinţa este de reducere a inflaţiei", a spus Franks.

Şeful misiunii FMI de evaluare a explicat că BNR trebuie să se uite în această perioadă dacă politica monetară este calibrată corespunzător pentru a atinge ţinta de inflaţie din 2012, întrucât efectele măsurilor de politică monetară au o anumită întârziere.

"Nu le spunem ce să facă, le spunem doar: «Aveţi grijă la inflaţie şi luaţi deciziile de politică monetară corespunzătoare»", a continuat Franks.

În opinia oficialului FMI, creşterea inflaţiei din acest an a fost cauzată de factori pe care BNR nu-i poate controla, cum sunt preţurile internaţionale la energie şi alimente, dar şi preţurile administrate, a căror modificare este decisă de Guvern.

"Prognoza băncii centrale este de 5,1%, iar estimarea noastră este în aceeaşi zonă, dar cifra depinde şi de evoluţia preţurilor administrate (...) Cea mai bună estimare a noastră este că inflaţia va atinge un vârf la jumătatea acestui an, după care va urma un trend descrescător", a precizat Franks.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Noua prognoză de inflaţie pentru acest an arată că ţinta de inflaţie va fi ratată pentru al cincilea an consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici