Franks:Guvernul trebuie să implementeze reforme structurale pentru a creşte competitivatea economică

Competitivitatea economiei româneşti a crescut cu circa 15% ca urmare a deprecierii leului în contextul crizei, însă acum, după stabilizarea monedei naţionale şi a sistemului financiar, Guvernul trebuie să implementeze reforme structurale pentru a continua trendul, consideră Jeffrey Franks.

34 afișări
Imaginea articolului Franks:Guvernul trebuie să implementeze reforme structurale pentru a creşte competitivatea economică

Franks:Guvernul trebuie să implementeze reforme structurale pentru a creşte competitivatea economică (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"România a suferit o depreciere semnificativă a monedei naţionale în contextul crizei. Această presiune în jos asupra monedei a reflectat, desigur, unele efecte negative ale crizei, dar a avut efectul pozitiv de a face exporturile româneşti mai competitive. În concluzie, competitivitatea a crescut cu aproximativ 15% ca rezultat al unei monede mai depreciate. Condiţia cheie pentru viitor, acum că moneda s-a stabilizat şi pieţele financiare din România s-au stabilizat, este ca guvernul să implementeze reforme structurale pentru a face economia mai eficientă, mai flexibilă şi mai productivă, factori care ar produce mai multă competitivitate", a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, într-un interviu publicat de Fond.

Potrivit lui Franks, programul economic ataşat acordului de împrumut extern al României de la FMI şi UE cuprinde câteva acţiuni care ar ajuta în zona competivitiăţii, oficialul menţionând "măsuri care vor înlesni investirea de fonduri structurale de la Uniunea Europeană".

Totodată, Franks notează, ca măsuri de îmbunătăţire a competitivităţii economice, repornirea de către guvern a programului de privatizare, dar şi măsuri de creştere a eficienţei sectorului public.

"Aceste politici vor ajuta la creşterea productivităţii economice, astfel încât, odată cu stabilizarea relansării economice europene, România să fie bine poziţionată pentru a câştiga cât mai mult de pe urma ei", a afirmat Franks.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează acordul stand-by încheiat în primăvara anului trecut, principala temă de discuţie reprezentând-o politica fiscală şi reducerea deficitului bugetar, în condiţiile revizuirii în jos a prognozei de creştere economică pentru 2010 şi a unei performanţe slabe la nivelul veniturilor bugetare încasate în primul trimestru.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Franks precizează, în interviul publicat marţi, că FMI a propus soluţii de reducere a deficitului mai echilibrate între măsuri de creştere a venitului şi de scădere a cheltuielilor, însă că autorităţile române au optat pentru reducerea cheltuielilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici