Franţa este cea mai slabă verigă în lanţul ratingurilor "AAA" din zona euro

Rolul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în a calma criza din zona euro contribuie la reducerea presiunii asupra propriei ţări, confruntată cu probleme latente în privinţa îndatorării, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul următor, potrivit unei analize Reuters.

406 afișări
Imaginea articolului Franţa este cea mai slabă verigă în lanţul ratingurilor "AAA" din zona euro

Franţa este cea mai slabă verigă în lanţul ratingurilor "AAA" din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Întrucât finanţele Franţei sunt cele mai slabe din rândul celor şase state cu rating maxim, "AAA", din zona euro, Sarkozy se află sub presiune pentru a se asigura că ţara nu este exclusă din acest club select, chiar în contextul eforturilor pentru a fi reales în aprilie 2012.

Acordul de joi pentru un al doilea pachet de ajutor financiar destinat Greciei, pe care preşedintele francez l-a susţinut în mod deosebit, oferă Franţei mai mult spaţiu de manevră chiar în perioada în care pieţele începeau să privească mai atent la finanţele statului.

Înaintea reuniunii, diferenţa dintre randamentul cerut de investitori pentru obligaţiuni franceze faţă de cele germane a crescut de peste două ori în câteva săptămâni, evidenţiind îndoielile investitorilor că Franţa este sigură financiar, precum restul statelor cu rating "AAA" din zona euro - Austria, Finlanda, Gemania, Luxemburg şi Olanda.

"Suntem pe marginea prăpastiei, suntem în cea mai dificilă situaţie dintre statele cu rating «AAA». Franţa trebuie să facă eforturi mari pentru a rămâne în rândul acestor ţări", a declarat Philippe Delienne, preşedinte al Convictions Asset Management, companie care administrează active de 1,2 miliarde de euro.

Toate cele trei mari agenţii au confirmat ratingul Franţei în ultimele opt luni.

Agenţiile tratează Franţa cu prea multă indulgenţă, pentru că este un jucător important în zona euro, consideră Alessandro Giansanti, analist la grupul olandez ING.

"Există o anumită automulţumire în privinţa Franţei, deoarece dacă priveşti la fundamente, mai ales deficite, ar trebui retrogradată", a afirmat el.

Potrivit calculelor ING, economia şi finanţele Franţei sunt într-o situaţie compatibilă mai mult cu ţări evaluate cu rating "AA+", precum Belgia. Grupul consideră, însă, că Franţa se află înaintea Statelor Unite, care ar merita doar calificativ "A+".

Dacă Franţa şi-ar pierde calificativul "AAA", ar face inutile toate încercările de a calma criza din zona euro, deoarece ţările cu rating maxim susţin Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, fondul prin care zona euro sprijină ţările cu probleme financiare.

Standard & Poor's a avertizat, luna trecută, că va reduce, probabil, ratingul Franţei pe termen lung, dacă guvernul nu adoptă noi reforme. Pentru ca statul să-şi păstreze calificativul până la mijlocul secolului, trebuie să-şi echilibreze bugetul în următorii cinci ani, ceva ce guvernele franceze nu au mai reuşit din 1974.

Franţa are cel mai ridicat deficit, ce mai mare datorie şi deficit primar (deficitul înainte de luarea în calcul a plăţilor pentru dobânzi) dintre statele cu rating maxim din zona euro.

Guvernul se aşteaptă ca datoria publică să ajungă la 86,9% din PIB anul următor, înainte să înceapă să scadă.

Contribuţia Franţei la noul pachet de ajutor financiar pentru Grecia ar putea urca nivelul îndatorării, a afirmat, vineri, premierul francez, Francois Fillon.

Ca semn al declinului competitivităţii internaţionale, Franţa este singurul stat "AAA" din Europa care are deficit de cont curent, ajuns în mai la un nivel record. Pe ansamblu, cheltuielile guvernamentale din ultimii 20 de ani au rămas mult peste media statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Organizaţia estimează că în Franţa, cheltuilile statului vor atinge 55,3% din PIB în acest an. Doar în Danemarca cheltuielile publice sunt mai mari, de 58,1% din PIB.

"Când priveşti la Franţa în termenii mai generali ai statelor cu rating "AAA", este clar că iese în evidenţă ca având una dintre cele mai slabe situaţii financiare", a declarat analistul Fitch Maria Malas-Mroueh.

Decis să rămână la nivelul "AAA", guvernul francez intenţionează să să reducă deficitul bugetar de la 5,7%, estimat pentru acest an, la 4,6% în 2012 şi 3% în anul următor. În timp ce Franţa ar urma să respecte ţintele asumate pentru acest an, mulţi economişti şi Comisia Europeană se aşteaptă ca Parisul să depăşească obiectivele pentru anul următor.

Noul ministru de Finanţe al Franţei, Francois Baroin, a declarat în iulie pentru publicaţia Le Figaro că bugetul pentru 2012 va trebuie să identifice mai multe venituri, mai ales prin anularea unor scutiri de taxe.

"Ca urmare a reformelor şi controlului bugetar pe care le urmăm cu determinare, Franţa, la fel ca Germania, se bucură de încrederea investitorilor în privinţa obligaţiunilor suverane, considerate a fi printre cele mai sigure", a spus Baroin.

Deficitul bugetar devine o temă majoră în alegerile prezidenţiale programate pentru anul următor, atât Sarkozy, cât şi contracandidaţii săi socialişti încercând să-şi contureze o imagine ca singura variantă sigură, notează Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici