Furnizorii de gaze cer o nouă majorare a preţurilor pentru consumatorii industriali, în trimestrul 4

Asociaţia Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE), care reuneşte distribuitori şi furnizori de electricitate şi gaze naturale, cere o nouă majorare a preţurilor achitate de consumatorii industriali de gaze, în trimestrul al patrulea, după ce tarifele acestora au urcat cu 10% la 1 iulie.

215 afișări
Imaginea articolului Furnizorii de gaze cer o nouă majorare a preţurilor pentru consumatorii industriali, în trimestrul 4

Furnizorii de gaze cer o nouă majorare a preţurilor pentru consumatorii industriali, în trimestrul 4 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru siguranţa în furnizare în perioada sezonului rece, având în vedere că furnizorii nu mai pot acumula alte pierderi financiare, membrii ACUE consideră că autorităţile trebuie să adopte noi măsuri în ce priveşte majorarea preţurilor gazelor naturale la consumatorii non-casnici, începând cu trimestrul al patrulea al anului 2011", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Majorarea preţurilor cu 10%, în iulie, a condus doar la stoparea creşterii pierderilor furnizorilor de gaze, conform sursei citate.

Reprezentanţii ACUE menţionează că au avut o întâlnire, la 22 iulie, cu delegaţia FMI, şi că liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale, solicitată de instituţia financiară internaţională, trebuie făcută "prin măsuri acceptabile şi suportabile" de către populaţie şi operatorii economici.

În privinţa pieţei de electricitate, ACUE susţine că Guvernul nu a luat măsuri concrete şi ferme pentru plata datoriilor de peste 1,9 miliarde de lei ale CFR către furnizorii de energie electrică.

ACUE a fost înfiinţată în 2007, printre membrii fondatori numărându-se companii deţinute de grupurile E.ON (Germania), CEZ (Cehia) şi Enel (Italia).

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX, în luna iunie, că preţul gazelor naturale livrate consumatorilor industriali va fi majorat în tranşe, cu până la 30%, până în martie 2012. Creşterea din iulie reprezintă prima etapă a acestui proces.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015. Premierul Emil Boc a anunţat, în februarie, că tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici