Gazprom ar putea opri livrările de gaze prin Ucraina, dar România poate rezista câteva săptămâni

Compania ucraineană Naftogaz, care a primit o factură de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anunţat miercuri că nu o va plăti. Acest conflict ar putea afecta şi România, dacă Gazprom ar opri livrările, însă ţara noastră poate rezista câteva săptămâni fără gazele ruseşti, afirmă specialiştii.

1734 afișări
Imaginea articolului Gazprom ar putea opri livrările de gaze prin Ucraina, dar România poate rezista câteva săptămâni

Gazprom ar putea opri livrările de gaze prin Ucraina, dar România poate rezista câteva săptămâni

Compania de gaz din Ucraina, Naftogaz, a transmis că nu va plăti factura de gaz în valoare de 5,3 miliarde de dolari emisă de Gazprom până când nu se va finaliza disputa pe tema contractelor de gaz dintre cele două companii de la curtea de arbitraj din Stockholm, relatează Reuters.

Gazprom anunţase, marţi, că Naftogaz trebuie să plătească pentru gazul pe care nu l-a cumpărat, potrivit clauzelor „take-or-pay” din contract, care acoperă al doilea, al treilea şi al patrulea trimestru din 2016. Gazprom susţine că Ucraina trebuie să plătească factura în decurs de 10 zile.

Condiţiile „take-or-pay” impun cumpărătorilor să plătească pentru gaz indiferent dacă au intrat sau nu în posesia livrărilor.

Un astfel de conflict, dacă s-ar solda cu oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom, ar afecta şi tranzitul asigurat de Ucraina, implicit şi importurile în România. Dar „o întrerupere de câteva săptămâni n-ar trebui să ne pună probleme deosebite, având în vedere cantităţile stocate din producţia proprie” a declarat pentru MEDIAFAX Ionuţ Purica, director executiv al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală.

„Personal, nu văd un risc dacă se întrerup gazele din import, chiar dacă suntem într-o iarnă dificilă cu un consum mai ridicat. Să ne aducem aminte de iarna 2008-2009, când – pe fondul intervenţiilor din Georgia – Gazprom a oprit livrările; Slovacia şi Bulgaria au fost puternic afectate, noi în România n-am avut probleme prea amari. Ar trebui, în schimb, ca pentru viitor să procedăm în aşa fel încât să avem o rezilienţă mai mare la astfel de şocuri. Trebuie să ne gândim, de asemenea, şi la noua strategie de securitate energetică a Uniunii Europene”, a spus expertul.

Ucraina nu a mai cumpărat gaz rusesc din noiembrie 2015, iar aplicarea principiului „take-or-pay” este în prezent analizată de Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în cadrul acţiunilor de arbitraj între Naftogaz şi Gazprom începute în 2014. „Naftogaz nu va plăti factura până la decizia finală de arbitraj”, a precizat, miercuri, compania ucraineană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici