Geithner: SUA joacă un rol central în susţinerea Europei în timpul crizei datoriilor

Statele Unite joacă un rol central în susţinerea Europei să facă faţă crizei datoriilor şi orice sugestie că nu ar face acest lucru este greşită, a declarat miercuri secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner.

Geithner: SUA joacă un rol central în susţinerea Europei în timpul crizei datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Geithner a afirmat într-un discurs la Brookings Institution, înaintea unei serii de întâlniri concentrate pe Europa, că FMI poate strângă rapid fonduri, dacă va fi nevoie, şi a subliniat că Rezerva Federală a deschis linii valutare swap pentru a asigura menţinerea lichidităţilor în dolari în Europa.

Subiectul principal al întâlnirilor care vor începe joi la Washington cu o reuniune informală a G7 va fi dacă trebuie majorate resursele FMI astfel încât instituţia să poată proteja alte naţiuni de efectul crizei datoriilor suverane din Europa.

Unele ţări, precum Japonia, s-au angajat să îşi suplimenteze contribuţia la FMI, dar Statele Unite au anunţat că nu vor face acest lucru, cerând Europei că facă mai mult pentru a se ajuta singură.

Gethner a spus că liniile swap oferite Băncii Centrale Europene şi altor bănci centrale naţionale sunt esenţiale pentru ţinerea sub control a crizei europene, prin reducerea presiunii asupra sistemului bancar.

El a arătat că Statele Unite sunt singura ţară care ajută direct Europa în acest fel.

"Alte ţări nu vor să ajute direct Europa. O fac prin intermediul FMI, care este susţinut în mare măsură de SUA", a spus oficialul, adăugând că sugestia că Statele Unite nu participă la efortul de susţinere a Europei este greşită.

Vineri vor avea loc întâlnirile oficiale ale miniştrilor de Finanţe din G20, urmate de reuniunile semestriale ale FMI şi Băncii Mondiale.

Japonia, Suedia şi Danemarca au anunţat că îşi vor suplimenta contribuţiile la FMI cu un total de 77 de miliarde de dolari, semn al îngrijorării că criza europeană s-ar putea reaprinde, cu impact asupra economiei mondiale. Contribuţia Japoniei va fi de 60 de miliarde de dolari.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
GEITHNER ,
EUROPA ,
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT