Germania insistă ca Europa să continue politica de austeritate

Zona euro trebuie să-şi urmeze planul de recuperare urmând politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, semnalând deschiderea limitată a Berlinului pentru promovarea creşterii susţinută de unii lideri europeni.

149 afișări
Imaginea articolului Germania insistă ca Europa să continue politica de austeritate

Germania insistă ca Europa să continue politica de austeritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Singurul mod de a obţine creşterea necesară în regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare şi a îndatorării, a spus Schauble, lăudând bugetul Spaniei, care include noi taxe şi reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times.

"Prima precondiţie pentru a avea creştere sustenabilă în toată Europa este consolidarea fiscală. Dacă vorbim acum despre creştere, nu trebuie să se înţeleagă o schimbare de direcţie. Asta ar fi o greşeală", a spus Schauble, într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol, Luis de Guindos.

Remarcile lui Schauble vin în contextul dezbaterilor politice din Franţa, Grecia şi Olanda, cauzate de nemulţumirea privind politicile de austeriate.

Planul care obţine cel mai mult sprijin în consultările dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), care investeşte alături de sectorul privat în infrastructură şi alte proiecte de dezvoltare în Europa, potrivit unor oficiali europeni, citaţi de Financial Times.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, în aprilie, suplimentarea capitalului BEI cu 10 miliarde de euro, în urma căruia capacitatea de creditare a băncii ar urca la 60 de miliarde de euro. Propunerea a primit, între timp, sprijin din partea lui Francois Hollande, favorit în sondaje pentru scrutinul prezidenţial din Franţa, dar şi a cancelarului Merkel.

Schauble a declarat că BEI are o "bună experienţă" în atragerea de capital privat prin proiecte de cofinanţare.

O astfel de măsură nu va avea, probabil, beneficii pe termen scurt, iar alţi lideri europeni au cerut măsuri cu impact imediat.

Din cauza contracţiei economice peste aşteptări din unele ţări, o serie de oficiali au cerut relaxarea noilor reguli bugetare dure care au forţat Belgia, Spania şi Olanda să taie cheltuielile publice cu miliarde de euro, în pofida agravării recesiunii.

FMI susţine o astfel de relaxare, iar oficialii europeni citaţi de Financial Times afirmă că există un anumit sprijin şi în cadrul Comisiei Europene. Banca Centrală Europeană se opune însă puternic, iar astfel de planuri nu sunt susţinute de Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici