Gheţea se aşteaptă ca dobânzile la depozitele şi la creditele în lei să scadă anul viitor

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, se aşteaptă ca anul viitor să scadă dobânzile la depozitele şi creditele în lei, menţionând că în această perioadă unele bănci au redus ratele, iar altele merg pe niveluri mai înalte.

341 afișări
Imaginea articolului Gheţea se aşteaptă ca dobânzile la depozitele şi la creditele în lei să scadă anul viitor

Gheţea se aşteaptă ca dobânzile la depozitele şi la creditele în lei să scadă anul viitor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Avem în acest moment, în ceea ce priveşte economisirea, o situaţie puţin diferită faţă de cea cu care eram obişnuiţi, şi anume faptul că băncile mergeau cam în aceeaşi direcţie cu schimbarea dobânzilor la depozite. Cam toată lumea se ducea la un moment dat în creştere sau în scădere. Acum a apărut, în mod firesc, o oarecare separare, în sensul că în timp ce unele bănci au redus dobânzile, altele au preferat să rămână la niveluri mai înalte şi chiar negociază, să spunem, dobânzi mai înalte", a spus Gheţea după o conferinţă pe teme economice.

El a afirmat că este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale în contextul actualei conjuncturi internaţionale şi în condiţiile în care unele bănci europene au menţionat "mai direct, mai indirect" că subsidiarele lor vor trebui să se descurce cu resursele locale.

"Eu cred că pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite, şi pe acest fond, şi o reducere a dobânzilor la creditare", a spus Gheţea.

Reprezentantul ARB a adăugat că, în opinia sa, şi BNR "va face nişte paşi" în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în privinţa nivelului rezervelor minime obligatorii.

Gheţea a precizat că se referă la scăderea dobânzilor în lei, nu în valută.

"Au apărut deja primele semne ale unor dobânzi le lei, la creditare, foarte joase, apropiate de dobâzile care se practică la euro", a spus preşedintele ARB.

El a adăugat că, în condiţiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, este important să existe dobânzi mai mici, pentru a putea fi acordate credite "cât de cât vizibile".

"Nu trebuie să ne intereseze numai dobânda la creditele pentru persoanele fizice. Este foarte importantă pentru toată lumea şi dobânda la creditele pentru persoanele juridice, pentru ca acestea să poată funcţiona, să poata angaja salariaţi, care la rândul lor să poată să ia credite pentru realizarea diverselor proiecte", a mai spus Gheţea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici