Guvernul italian ajută grupul Fiat să devină mai competitiv în privinţa exporturilor de maşini

Guvernul de la Roma s-a angajat să ajute grupul Fiat să devină mai competitiv în privinţa exporturilor de maşini în afara Europei, după ce producătorul auto şi-a reiterat intenţia de a rămâne în Italia, calmând temerile referitoare la închideri de fabrici şi concedieri masive.

582 afișări
Imaginea articolului Guvernul italian ajută grupul Fiat să devină mai competitiv în privinţa exporturilor de maşini

Guvernul italian ajută grupul Fiat să devină mai competitiv în privinţa exporturilor de maşini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După o întâlnire de aproape patru ore între premierul italian, Mario Monti, şi directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, executivul a anunţat că va forma un grup de lucru în următoarele săptămâni, potrivit WSJ.

"Guvernul şi Fiat au convenit să lucreze împreună pentru a îmbunătăţi competitivitatea companiei. Fiat intenţionează să-şi reorienteze modelul de afaceri din Italia pentru a facilita exportul de maşini, mai ales în afara Europei", se arată într-un comunicat comun, publicat la sfârşitul întrevederii.

Divizia europeană neprofitabilă a Fiat este puternic dependentă de Italia, unde vânzările de maşini s-au prăbuşit, în contextul recesiunii, scrie Wall Street Journal (WSJ). Spre deosebire de Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie, Italia a importat, de-a lungul timpului, mai multe maşini decât a livrat la extern. Această situaţie a alimentat temerile că Fiat, care controlează producătorul american Chrysler, va părăsi piaţa de origine.

"Directorii Fiat şi-au exprimat angajamentul de a păstra prezenţa industrială a grupului în Italia", a spus guvernul.

Fiat va lucra la noi modele pentru a se pregăti pentru perioada de revenire din criză a Europei, a adăugat executivul.

Întâlnirea dintre Monti şi Marchionne a fost programată după ce tot mai mulţi lideri politici şi sindicali au cerut Fiat să-şi clarifice intenţiile în privinţa unui plan de investiţii de miliarde de euro pentru dublarea capacităţilor de producţie din Italia.

După ce a cheltuit puţin peste 2 miliarde de euro, din suma de 20 de miliarde de euro planificată pentru fabricile de maşini şi camioane, Fiat a anunţat că opreşte cheltuielile, din cauza înrăutăţirii perspectivelor pieţei europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici