Guvernul permite Companiei de Autostrăzi să refinanţeze un credit pentru a evita blocarea conturilor

Guvernul a autorizat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) să contracteze de la Trezorerie un împrumut de aproximativ 200 milioane lei, din contul în care sunt vărsate veniturile din privatizare, pentru a refinanţa un credit obţinut în 2004.

15 afișări
Imaginea articolului Guvernul permite Companiei de Autostrăzi să refinanţeze un credit pentru a evita blocarea conturilor

Guvernul permite Companiei de Autostrăzi să refinanţeze un credit pentru a evita blocarea conturilor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Împrumutul va fi acordat în luna septembrie, pe o perioadă de 3 ani şi 9 luni, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi 3 luni, cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei de politică monetară a BNR, la care se adaugă 4 puncte procentuale, conform unei ordonanţe aprobată de Executiv.

Creditul va fi rambursat începând cu luna decembrie 2011, în patru tranşe semestriale egale. Dobânda va fi plătită trimestrial, începând cu luna decembrie 2009.

Executivul justifică decizia de a permite CNADNR contractarea unui nou îmrpumut prin faptul că datoria nu poate fi achitată în acest an, conform scadenţei, din veniturile proprii ale companiei.

Împrumutul nu poate fi restituit în acest an din cauza diminuării încasărilor CNADNR din tarife de utilizare şi trecere pe reţeaua de drumuri naţionale, precum şi a celorlalte tarife, se arată în actul normativ.

Guvernul arată totodată că neadoptarea ordonanței conduce, în fapt, la imposibilitatea achitării împrumutului, care ar determina executarea silită a obligaţiilor de plată şi blocarea conturilor.

În luna martie, Guvernul a aprobat un act normativ asemănător, care a permis CNADNR să contracteze de la Trezorerie un împrumut de 190 milioane lei, pe o perioadă de doi ani. Acest împrumut trebuie rambursat începând cu luna martie 2010, în 4 tranşe trimestriale egale.

Executivul a aprobat în 2004, prin două hotărâri, acordarea unor împrumuturi, de 200 milioane lei şi, respectiv, 190 milioane lei către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru acoperirea pierderilor înregistrate de companie în anul anterior.

Creditele au fost asigurate din contul curent general al trezoreriei statului pe o perioadă de cinci ani, cu rambursarea la scadenţă şi plata anuală a dobânzilor începând cu ianuarie 2007.

În baza unor înţelegeri ulterioare s-a stabilit că împrumutul de 200 milioane lei va fi plătit în patru rate trimestriale egale, începând cu 1 martie 2010, în schimb creditul de 190 milioane urma să fie achitat tot în patru rate trimestriale, dar începând cu 17 martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici