Guvernul renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduce plata anuală pe câştig

Guvernul a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tranzacţii în câştig, criticată de jucătorii din piaţa de capital, şi a decis ca impozitarea profitului să fie efectuată anual, ordonanţă de urgenţă care modifică în acest sens Codul Fiscal fiind aprobată în şedinţa de miercuri a Cabinetului

918 afișări
Imaginea articolului Guvernul renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduce plata anuală pe câştig

Guvernul renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduce plata anuală pe câştig (Imagine: Shutterstock)

Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent.

Iniţial, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică un proiect care stabilea că societăţile de brokeraj trebuie să reţină un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie pe profit, prevedere care a atras imediat nemulţumirea brokerilor şi investitorilor din piaţa de capital. Aceştia au afirmat că o astfel de măsură va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie, şi au propus revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

Atât vechiul proiect, cât şi noua propunere elimină obligativitatea plăţilor trimestriale în ceea ce priveşte impozitul pe profit.

Ulterior, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. După întâlnire, Anghel a afirmat că există disponibilitate din partea Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

Conform actului normativ, fiecare intermediar va calcula câştigul/pierderea la fiecare tranzacţie efectuată pentru clienţi, va calcula totalul câştigurilor/pierderilor pe tot anul, după care va transmite în formă scrisă către fiecare contribuabil informaţiile privind rezultatul tranzacţiilor efectuate în cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaraţii informative privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislaţia actuală stabileşte că fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent. O altă declaraţie este depusă pentru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.

Brokerii contactaţi de MEDIAFAX au afirmat că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit îi va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie. Ei recomandau revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate.

Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, odată cu listarea Fondului Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici