Guvernul rus a urcat estimarea privind inflaţia din 2014 şi a redus prognoza economică pentru 2015

Guvernul rus a ridicat marţi estimarea referitoare la inflaţia din acest an, de la 6% la 7-7,5%, şi a înjumătăţit prognoza de creştere economică pentru 2015 la numai 1%, din cauza crizei ucrainene şi a sancţiunilor economice, relatează AFP.

100 afișări
Imaginea articolului Guvernul rus a urcat estimarea privind inflaţia din 2014 şi a redus prognoza economică pentru 2015

Guvernul rus a urcat estimarea privind inflaţia din 2014 şi a redus prognoza economică pentru 2015 (Imagine: Shutterstock)

Pentru anul viitor, estimarea referitoare la inflaţie a fost revizuită de la 5% la 6,5%.

Guvernul a menţinut estimarea unei creşteri economice de 0,5% în acest an, după un avans de 1,3% în 2013. Autorităţile ruse sperau să îmbunătăţească acestă estimare, înainte ca în vară să fie adoptate noi sancţiuni împotriva Rusiei de către SUA şi Uniunea Europeană, a declarat Oleg Zassov, responsabil cu realizarea prognozelor în Ministerul Economiei.

"Economia se află în pragul recesiunii. În primul trimestru PIB-ul s-a contractat cu 0,5%, potrivit datelor ajustate sezonier, pentru al doilea trimestru nu avem încă date exacte, dar acestea sunt aproape de zero. Anticipăm că situaţia se va ameliora uşor în trimestrul al treilea, când cifrele vor fi pozitive", a spus Zassov.

El a arătat că estimările precedente luau în calcul o atenuare a tensiunilor geopolitice.

"Am sperat că investiţiile vor reporni, în special în sectorul privat. Vedem însă o înăsprire a condiţiilor de finanţare pe pieţele externe şi că au fost adoptate noi sancţiuni", a adăugat oficialul.

Sancţiunile impuse în vară de Statele Unite vizează marile companii, precum grupul petrolier Rosneft, producătorul de gaze Novatek, sau banca VTB, a doua ca mărime din ţară.

Uniunea Europeană a limitat la rândul ei accesul marilor bănci de stat din Rusia pe pieţele financiare europene şi a interzis exporturile din domeniul apărării şi anumitor tehnologii destinate sectorului energiei.

Autorităţile de la Moscova au impus la rândul lor un embargou asupra importurilor de produse alimentare din UE, SUA şi alte state care susţin sancţiunile împotriva Rusiei.

Guvernul rus a majorat totodată estimările referitoare la ieşirile de capital din ţară în acest an, de la 90 de miliarde de dolari la 100 de miliarde de dolari.

Ministerul Economiei prognozează un declin al importurilor de 8% în acest an, faţă de o scădere de 4% anticipată anterior.

Autorităţile se mai aşteaptă în acest an la o creştere a vânzărilor de retail de 1,9%, dar au redus estimarea pentru anul viitor de la 2,1% la 0,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici