Guvernul scoate peste 76 milioane lei din Fondul de rezervă pentru a plăti arieratele spitalelor

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu peste 76 milioane lei, pentru plata până la sfârşitul lunii mai a arieratelor acumulate de către spitalele din reţeaua ministerului şi subordinea autorităţilor publice locale.

403 afișări
Imaginea articolului Guvernul scoate peste 76 milioane lei din Fondul de rezervă pentru a plăti arieratele spitalelor

Guvernul scoate peste 76 milioane lei din Fondul de rezervă pentru a plăti arieratele spitalelor (Imagine: Shutterstock)

Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul a amânat cu încă un an, ca şi Cabinetul Ungureanu, aplicarea restricţiilor din Legea finanţelor publice locale care stabilesc condiţiile în care autorităţile locale mai pot primi bani din Fondul de rezervă şi a decis ca din această sursă să fie alocate fonduri pentru arieratele spitalelor.

Legea finanţelor publice prevede în mod clar că Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor "cheltuieli urgente sau neprevăzute" apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Prin ordonanţă de urgenţă aprobată săptămâna trecută, Executivul a decis însă că, prin derogare de la Legea finanţelor publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pot fi alocate, până la sfârşitul acestui an, prin hotărâre de guvern, sume şi pentru plata arieratelor înregistrate de spitalele din subordinea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.

Achitarea arieratelor de către autorităţile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nerespectat de fiecare dată.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, în momentul de faţă, România nu îndeplineşte criteriul, dar că acesta trebuie îndeplinit până în iunie, când este board-ul FMI, şi că, în caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra în boardul instituţiei financiare.

Acordul cu FMI expiră în vara acestui an, iar autorităţile de la Bucureşti şi-au propus să încheie o nouă înţelegere financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici