Guvernul se reuneşte în şedinţă informală, pentru a discuta proiectul de buget pe 2010

Guvernul se va reuni sâmbătă seara în şedinţă informală, pentru a discuta proiectul de buget pe 2010, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse politice.

15 afișări
Imaginea articolului Guvernul se reuneşte în şedinţă informală, pentru a discuta proiectul de buget pe 2010

Guvernul se reuneşte în şedinţă informală, pentru a discuta proiectul de buget pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Şedinţa informală a Cabinetului va începe în jurul orei 18.00.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost discutat în această săptămână cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE).

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că, după discuţia cu delegaţia FMI şi CE, va prezenta proiectul de buget într-o reuniune informală a Guvernului, în care se va discuta şi pe tema politicilor publice care trebuie incluse în document.

El a arătat că proiectul de buget pentru 2010 este finalizat în proporţie de 95% şi va fi pus la dispoziţia viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a fi completat cu politicile publice ale programului de guvernare.

Pogea a mai declarat agenţiei MEDIAFAX că nivelul de creştere economică luată în calcul în proiectul de buget pentru anul viitor a fost revizuită în urcare, de la 0,5% la 1,3%, Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) convenind asupra noii estimări.

Produsul Intern Brut estimat în buget pentru anul viitor este de 538 miliarde lei, faţă de 525,1 miliarde de lei în proiecţia bugetară anterioară şi în estimările Comisiei Naţionale de Prognoză, ţinta de deficit bugetar fiind menţinută la 5,9% din PIB, a precizat ministrul Finanţelor.

Ministrul a arătat că proiectul de buget pentru anul viitor ar urma să fie aprobat de Parlament până la 15 ianuarie, urmând ca misiunea FMI să revină în România cel mai probabil după 20 ianuarie.

O echipă a FMI s-a aflat în Bucureşti, într-o vizită de trei zile, pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010. Discuţiile, la care au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, au început luni cu experţii Ministerului Finanţelor şi au viyat pregătirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care va avea loc în luna ianuarie, după formarea unui nou guvern.

Şeful misiunii de evaluare a acordului încheiat de România cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat, marţi, că Fondul a ajuns la un acord cu Ministerul Finanţelor Publice în ceea ce priveşte principalele prevederi ale bugetului consolidat pe 2010, care prevede un deficit de 5,9% din PIB.

Măsurile agreate de FMI cu Finanţele pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB în 2010 vizează reducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB, fiind nevoie de progres în ceea ce priveşte Legea Pensiillor şi a Responsabilităţii Fiscale, potrivit FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici