Guvernul a înlocuit ROBOR cu noul indice de calcul IRCC şi pentru Prima Casă şi programul Investeşte în tine

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de hotărâre pentru modificarea costului finanţărilor la programele „Prima Casă” şi „Investeşte în tine”, respectiv înlocuirea ROBOR cu noul indice de calcul. Anunţul a fost făcut de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

1534 afișări
Imaginea articolului Guvernul a înlocuit ROBOR cu noul indice de calcul IRCC şi pentru Prima Casă şi programul Investeşte în tine

Guvernul vrea înlocuirea ROBOR cu noul indice de caldul pentru Prima Casă şi Investeşte în tine

„S-a adoptat astăzi (joi-n.r) o hotărâre de Guvern pentru modificarea legislaţiei specifice programelor guvernamentale cu garanţia statelor pentru clarificarea modaliăţii de aplicare a OUG nr. 19/2019. Este o măsură necesară care va reduce costurile de finanţare a creditelor scordate prin programele Prima casă, Prima maşină şi Investeşte în tine, programe de succes”, a declarat Eugen Teodorovici.

Astfel, Guvernul a avut în vedere următoarele modificări pentru programul Prima casă:

„Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din:
- rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz;
- comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

De asemenea, „finanţatorii au obligaţia prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC şi separat a costurilor cu comisioanele”.

Pentru programul „Investeşte în tine”, Guvernul are în vedere următoarele modificări: „Rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării”.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat în următorul link: „ https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-50.pdf ”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici