Guvernul vrea să le impună băncilor „taxa pe lăcomie”, dacă depăşeşc un anumit nivel al ROBOR | DOCUMENT

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, marţi, că, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni şi la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

2520 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să le impună băncilor „taxa pe lăcomie”, dacă depăşeşc un anumit nivel al ROBOR | DOCUMENT

Guvernul vrea să le impună băncilor „taxa pe lăcomie”, dacă depăşeşc un anumit nivel al ROBOR

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 şi 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 - 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 şi 6 luni de 2,51 - 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 - 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.

Această măsură va fi inclusă într-un proiect de Ordonanţă de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor.

Executivul estimează că va reuşi să aducă la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei măsuri.

„În funcţie de lăcomia băncilor, vom vedea care este şi impactul acestei măsuri. Pe fondul creşterii ROBOR, diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozitele populaţiei este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani”, a menţionată Teodorovici.

Ministrul Finanţelor susţine că propunerea a fost făcută deoarece expunerea băncilor din România pe tilturi de stat este a doua din România, astfel că aceste nu finanţează economia reală.

Marţi, nivelul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, era de 3,04%, iar la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, era de 3,34%, în ultimele zece zile variind în jurul acestui nivel, pe o tendinţă de scădere.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Guvernul vrea să le impună băncilor „taxa pe lăcomie” - textul ordonanţei de urgenţă by Mediafax.ro on Scribd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici