Ialomiţianu: Există posibilitatea majorării salariilor, în funcţie de situaţia care va fi în 2012

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, vineri, că posibilitatea majorării salariilor există, în funcţie de situaţia economică de anul viitor, iar Guvernul trebuie să decidă o eventuală creştere a salariilor şi pensiilor în lunile aprilie sau mai.

133 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Există posibilitatea majorării salariilor, în funcţie de situaţia care va fi în 2012

Gheorghe Ialomiţianu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Bugetul se realizează pe legile în vigoare. Bugetul pe 2012 nu cuprinde majorarea salariilor şi indexarea pensiilor. Noi le-am cuprins în buget la nivelul lui 2011. Noi avem, şi în scrisoarea cu FMI, posibilitatea majorării salariilor şi indexării pensiilor în funcţie de situaţia care va fi în 2012. Construcţia bugetară e fără această creştere de cheltuieli. Dacă situaţia va fi bună şi acest lucru îl vom analiza în aprilie, atunci vom lua o decizie, dar pornim cu prudenţă",a spus ministrul, într-o conferinţă de presă la Bistriţa.

Potrivit sursei citate, în eventualitatea în care Guvernul decide majorarea salariilor, trebuie să se pronunţe în lunile aprilie-mai.

"Dacă situaţia e bună în aprilie şi decidem că putem să o facem (majorarea - n.r.), atunci trebuie modificată legislaţia. Dacă Guvernul decide majorarea salariilor, atunci trebuie ca decizia să fie luată în aprilie - mai pentru că, în ultimele şase luni, pe legea responsabilităţii fiscale nu poţi să dai o lege privind majorarea salariilor", a conchis ministrul.

Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru, pentru susţinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, prevede că, în anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost îngheţat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor.

De asemenea, în proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.

Pentru câştigul salarial mediu brut este indicată o uşoară creştere la 2.117 lei, faţă de 2.026 lei estimat pentru acest an şi 1.902 lei înregistrat anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici