În ce oraşe cheltuie angajaţii mai mult de o treime din venituri pe alimente

Un studiu realizat recent de firma de consultanţă în management A.T. Kearney arată că Iaşiul şi Clujul sunt oraşele din provincie cele mai apropiate de Bucureşti în ceea ce priveşte indicele costului vieţii, care este mai redus cu numai 2,8%, respectiv 5,7% faţă de Capitală. În acelaşi timp, în oraşe precum Zalău sau Ploieşti costul vieţii este mai scăzut, indicele fiind mai scăzut cu 14%, respectiv 12%, informează Ziarul Financiar.

364 afișări
Imaginea articolului În ce oraşe cheltuie angajaţii mai mult de o treime din venituri pe alimente

În ce oraşe cheltuie angajaţii mai mult de o treime din venituri pe alimente (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În general, în calculul costului vieţii nu se includ chiriile, care ar face o diferenţă mare în defavoarea Bucureştiului. Dar dacă scoatem din calcul chiria, explicaţia ar fi că în Bucureşti există competiţie mai mare pentru categoriile de bază: mâncare, băutură, detergenţi, igienă personală, categorii care de obicei se cumpără din hypermaketuri şi magazine de tip discount. Datorită acestui lucru, vedem orientarea marilor magazine către provincie, unde competiţia e mai puţin acerbă", a spus Paul Murariu, manager în cadrul A.T. Kearney şi realizator al studiului.

Calculul indexului privind costul vieţii a luat în considerare valorile medii ale coşului de consum şi ale componentelor acestuia.

Spre exemplu, rezultatele arată că mâncarea are cea mai mare pondere în cheltuiala medie totală a unui consumator, reprezentând aproximativ 35% din totalul cheltuielilor lunare. Şi costul utilităţilor reprezintă o pondere mare din coşul de consum, de 17% în coşul de consum.

Vezi în ce oraşe se cheltuie mai mult pe mâncare pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici