Inflaţia nu se dă bătută. Dobânzile suferă noi majorări de la nivel mondial

​În Polonia, preţurile de consum au avansat cu 17,2% în ianuarie, accelerând de la 16,6% în decembrie, notează Warsaw Voice, citat de Ziarul Financiar.

1001 afișări
Imaginea articolului Inflaţia nu se dă bătută. Dobânzile suferă noi majorări de la nivel mondial

Sursa foto: Profimedia

În ianuarie, alimentele şi băuturile nonalcoolice au fost cu 20,7% mai scumpe decât cu un an în urmă şi cu 1,9% mai scumpe comparativ cu luna anterioară.

„În majoritatea ţărilor din UE, în medie, aproape 66% din preţuri au o rată de creştere de peste 5%. În Polonia, această rată este mai ridicată, de aproximativ 90% din preţuri. Drept urmare, inflaţia de bază se va menţine la niveluri ridicate pentru multă vreme de-acum încolo“, arată Jakub Rybacki, director al echipei de macroeconomie a Institutului Economic Polonez.

În opinia sa, vârful inflaţiei ar putea fi atins în februarie, dar ar putea fi mai scăzut decât au indicat economiştii, de 19-19,5%, media pe întregul an 2023 putând fi de 13%.

Scumpirile dramatice ar putea persista mai mult decât estimează mulţi în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est, a avertizat recent economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Beata Javorcik, potrivit Financial Times. Mulţi economişti se aşteaptă ca inflaţia să scadă puternic în acest an pe fondul reducerii recente a costurilor legate de energie. Deşi BERD nu-şi publică propriile estimări de inflaţie, economistul-şef al băncii subliniază că aşteptările respective sunt „optimiste“.

La nivelul întregii Europe, în pofida moderării inflaţiei, oficialii Băncii Centrale Europene îşi repetă mesajul că bătălia cu scumpirile nu a fost câştigată încă, scrie Bloomberg. Aceştia sunt îngrijoraţi de presiunile inflaţioniste persistente care ar putea fi amplificate în continuare de cererile de majorări salariale venite pe fondul scăderii puterii de cumpărare.

Preşedinta BCE Christine Lagarde a reiterat că banca intenţionează să-şi majoreze costurile de finanţare cu încă jumătate de punct luna viitoare. Aceasta a descris presiunile inflaţioniste ca fiind încă puternice, inflaţia de bază rămânând ridicată.

Rata dobânzii la facilitatea de depozit a BCE se situează acum la 2,5%, iar cea la operaţiunile principale de refinanţare este de 3%. În 2008, anul marii crize financiare, înainte ca BCE să înceapă să scadă dobânzile, rata dobânzii la facilitatea de depozit se situa la 3,25%.

SUA se confruntă cu aceeaşi provocare majoră legată de inflaţie, investitorii reducându-şi recent pariurile pe o scădere a dobânzilor.

Investitorii care luni întregi pariaseră că banca centrală americană (Fed) va reduce dobânzile în acest an au fost obligaţi să renunţe la pariurile respective după ce o serie întreagă de date economice solide au indicat o inflaţie persistentă, notează Financial Times.

Dobânda de referinţă a Fed se situează în prezent la 4,50-4,75%. În septembrie 2007 rata dobânzii era de 4,75%.

Şi în Marea Britanie se înmulţesc pariurile pe o creştere în continuare a dobânzilor. Situaţia tensionată de pe piaţa muncii şi o scădere relativ lentă a inflaţiei înseamnă că Banca Angliei va merge probabil mai departe cu majorările de dobânzi în martie, sugerează economiştii, potrivit CNBC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici