INS: 83,6 la sută din populaţia ocupată a României lucrează în sectorul privat

Aproape 70% din populaţia României are vârstă de muncă, însă doar 60,8% este ocupată şi din cei angajaţi, 83,6% lucrează în mediul privat, rezultă din Ancheta asupra forţei de muncă în gospodării, transmisă de Institutul Naţional de Statistică (INS) de 1 Mai.

6334 afișări
Imaginea articolului INS: 83,6 la sută din populaţia ocupată a României lucrează în sectorul privat

INS: 83,6 la sută din populaţia ocupată a României lucrează în sectorul privat (Imagine: Shutterstock)

Potrivit datelor transmise de INS, în trimestrul IV din 2014, persoanele în vârstă de muncă (15 - 64 ani) deţineau o pondere de 67,8 la sută în totalul populaţiei rezidente a ţării. Dintre acestea, 60,8 la sută erau persoane ocupate reprezentau, 4,6 la sută erau şomeri şi 34,6 la sută persoane inactive.

"Populaţia activă a fost de 9.172.000 persoane, mai mult de jumătate (56,8 la sută) fiind bărbaţi. Dintre persoanele active, 96,2 la sută erau în vârstă de muncă (15 - 64 ani). Tinerii reprezentau 7,2 la sută din populaţia activă, mai mult de jumătate (60,2 la sută) având domiciliul în mediul rural. Populaţia ocupată cuprindea 8.554.000 persoane, în scădere comparativ cu trimestrul anterior (-268.000 persoane). Dintre acestea, 96 la sută erau persoane ocupate în vârstă de muncă", se arată în acheta transmisă de INS.

Analiza distribuţiei pe grupe de vârstă a populaţiei ocupate indică faptul că ponderea cea mai mare este deţinută de persoanele în vârstă de 35 - 44 de ani (29 la sută), urmate de cele din grupa 25 -34 de ani (24,1 la sută), iar tinerii au reprezentat 5,9 la sută din populaţia ocupată.

Din populaţia ocupată, 52,8 la sută erau absolvenţi ai învăţământului liceal şi profesional, 18,7 la sută erau persoane cu studii universitare şi 24,9 la sută, persoane cu nivel de instruire gimnazial, primar şi fără şcoală absolvită.

"Distribuţia populaţiei ocupate după statutul profesional arată că ponderea salariaţilor (68,3 las ută) este cea mai ridicată în totalul populaţiei ocupate. Lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau, în trimestrul IV 2014, 30,6 la sută din populaţia ocupată. Salariaţii s-au concentrat în proporţie de 57,9 la sută în servicii, de 39 la sută în industrie şi construcţii şi de numai 3,1 la sută în ramurile agricole. Din distribuţia numărului de salariaţi după regimul de lucru se observă că majoritatea (98,6 la sută) erau salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată", precizează INS.

Potrivit sursei citate, din repartizarea populaţiei ocupate reiese preponderenţa sectorului privat, acesta cuprinzând 83,6 la sută din populaţia ocupată, în timp ce în sectorul public era 15,3 la sută din populatia ocupată iar în sectorul mixt lucrau 1,1 la sută din persoanele ocupate.

Durata medie obişnuită a săptămânii de lucru pentru persoanele ocupate a fost în trimestrul IV 2014 de 40 de ore pe săptămână, iar durata medie efectivă a fost de 38,8 ore /săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici